Реклама / Ads

9| 2810 |27.03.2021 НОВИНИ

Четирима от арестуваните за шпионаж остават в ареста

.
Четирима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия остават за постоянно в ареста, съобщи БНР.

Софийският военно-апелативен съд потвърди задържането под стража на: заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров, Димитър Влахов - служител на Военното разузнаване и Галина Илиева, съпруга на т.нар. "резидент" Иван Илиев.

 

Мярката за неотклонение на самия Иван Илиев ще се гледа в понеделник, тъй като жалбата му е била депозирана със закъснение. Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов. . 

 

Съдебните заседания се гледаха при закрити врата и продължиха 11 часа.

Четири тома нови доказателства преобърнаха графика на тричленния състав на Военно-апелативния съд. Документи, открити в домовете на някои от обвиняемите и преразказ на техни разговори в килиите внесе прокуратурата, за да убеди военните съдии да потвърдят арестите на Петров, Медаров, Влахов и Илиева.

 

Съдебните заседания се гледаха при закрити врата, а оскъдната информация до медиите беше или неофициална, или доста лаконична с обяснението, че засяга националната сигурност. И въпреки това стана ясно, че прокуратура и защитници са на двата полюса – има или не доказателства по делото.

 

Официално огласените досега обвинения по аферата са за участие в шпионска група, която си е поставила за цел да събира материали, представляващи държавна тайна, за да ги издава на чужда държава. Въпреки че покрай това разследване двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата, обвинения, че изнесената информация е предавана на Русия, няма. За това бяха категорични адвокатите.

 

От прокуратурата отказаха коментар с мотив – разследването е в началото и обвиненията тепърва ще се прецизират. В материалите има и преразказ на подслушвани разговори от килиите на задържаните. Според свидетелските показания те са се договаряли какви показания да дадат пред разследващите.  Според адвокатите на Петров и Медаров нищо от това не уличава клиентите им в шпионска дейност.

 

"Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият, допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място и новите доказателства просто подкрепят предварително събраните" – така накратко обобщи съдържанието на новите доказателства, представителят на обвинението - военният прокурор Стоян Лазаров, във връзка с потвърждаването на най-тежката мярка за неотклонение за Петър Петров.

 

"По това дело не е изяснен предметът на престъплението "шпионство". В Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено критериите и видовете класифицирана информация. И към настоящия момент не е ясно тази информация, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява", заяви бившият военен съдия, сега адвокат на Петър Петров - Петър Петков, който твърди, че основен  дефицит на разследването е, че липсва яснота за основния предмет на шпионството:

 

„Аз лично не съм запознат с доказателства за предаване на информация на руското посолство“. Адвокатът на шефа на отдела за класифицирана информация към Народното събрание Любомир Медаров - Васил Василев, посочи, че без доказателства клиентът му е задържан под стража: „Към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Господин Медаров няма за какво да се договаря. Не му се налага. Не е в схема. Моят подзащитен няма обвинения да е предавал на някого нещо…Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат наяве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение.“

Военният прокурор Елин Алексов отказа коментар по детайлите на обвиненията, но оцени като правилни съдебните решения:

 

„Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“. Първото заседание започна преди 10:00 ч. в петък. Малко преди 12:00 ч. съдебният състав се оттегли да мисли върху определението именно заради новите доказателства, които са два тома явни и два тома секретни. Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

 

Заради класифицираната информация, която се съдържа по делото, мерките за неотклонение се гледаха при закрити врати, а журналистите се допускаха в съдебната зала само, за да чуят определението на военните съдии.

 

По-късно от другите е пристигнало искането за по-лека мярка и на т.нар. резидент Илия Илиев, който е бивш шеф във военното разузнаване, заради което неговата мярка ще се гледа в понеделник. В съдебната зала се явиха прокурори, както от Военно-окръжната прокуратура, така и от Военно-апелативната прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 3238 |26.03.2021 Адвокат на шпионите: Арестуваните не знаят за каква държавна тайна са в ареста . 18| 2630 |25.03.2021 Димо Гяуров: Допуснахме руския шпионаж да си разиграва коня у нас . 8| 4078 |21.03.2021 Полк. Петър Петров е един от задържаните за шпионаж. Съдът реши - остава в ареста . 28| 3392 |20.03.2021 Единият от задържавите за шпионаж у нас - пуснат под парична гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ