Реклама / Ads
3| 4568 |10.02.2011 НОВИНИ

Четирима еврокомисари ни идват на крака

.
Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом има най-натоварена програма.
 

Четирима еврокомисари ще посетят страната ни днес и утре
. Най-натоварена с очаквания ще бъде визитата на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която отговаря за механизма за наблюдение на българския напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията, обяви БНР. Тя пристига днес от Румъния, но основните й политически срещи ще бъдат в петък. Тя ще разговаря с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Георги Първанов, вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Маргарита Попова. Малстрьом ще се срещне и с депутатите от комисията за вътрешна сигурност и обществен ред и комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Не е ясно дали ще стане дума за скандалите със СРС-та или за ключови дела като „Октопод“. До края на месеца обаче подчинените на комисар Малстрьом експерти ще публикуват поредния междинен доклад за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Очаква се, че в доклада няма да има политически оценки, че той само ще изброява свършеното и несвършеното в областта на правосъдието и вътрешните работи. Този мониторинг обаче се превръща в ключов елемент за подкрепата на страните-членки на Европайския съюз за присъединяването на страната ни към Шенгенското гранично пространство. Това каза по БНР самата Малстрьом и заяви, че механизмът за наблюдение и Шенген са отделни процеси, но политически свързани.

Въпреки че Еврокомисията няма пряко отношение към шенгенската тема, по неофициална информация българското правителство се надява на нейната подкрепа, която би прозвучала добре пред правителствата на Париж, Берлин или Хага. Показателелен е фактът, че програмата на еврокомисаря предвижда посещение на пропускателния пункт Капитан Андрево, на българо-турската граница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4614 |09.02.2011 Ключови еврокомисари идват у нас . 0| 4947 |28.12.2010 Четирима кандидати се борят за шеф на СГС . 15| 4914 |06.12.2010 Джеймс Уорлик на крака при Станишев . 2| 5751 |23.11.2010 Градушка падна в София, идват бурни ветрове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads