Реклама / Ads
9| 8891 |16.03.2016 НОВИНИ

Четиризвезден генерал и нови генерали в армията

.
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за назначаване и освобождаване от длъжност и за удостояване с висши офицерски звания на военнослужещи. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов е предложен за удостояване с висшето офицерско звание генерал, считано от 1 май 2016 г.
 
Контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде освободен като директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел и, считано от 16 юли 2016 г., ще бъде назначен за заместник-началник на отбраната и удостоен със званието вицеадмирал.

Полковник Валери Цолов, заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите, е предложен за началник на щаба на Сухопътните войски и за бригаден генерал.

Полковник Иван Ортоманов, държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка” в МО, ще оглави дирекцията.

Начело на служба „Военна информация” застава заместник-директорът й полк. Светослав Даскалов, който ще бъде удостоен със звание бригаден генерал.

Заместник-командирът на 68 бригада „Специални сили” полковник Костадин Кузмовще бъде произведен в бригаден генерал и ще поеме ръководството на 2-ра механизирана бригада.

Досегашния командир на механизираната бригада бригаден генерал Димитър Илиев пък ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде удостоен със званието генерал-майор. Той ще поеме поста от генерал-майор Пламен Лилов, който е подал рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба.

В звание вицеадмирал ще бъде повишен контраадмирал Георги Фиданов, военен представител на началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, комодор Кирил Михайлов, национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс щу бъде павишен в звание контраадмирал, капитан І ранг проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Вапцаров” ще бъде повишев в звание комодор.

Правителството ще предложи също така на Президента на Република България да измени Указ 85/2012, с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания.

Предвид промените в законодателството, от обхвата на указа ще отпаднат директорът и заместник-директорът на НРС. Отпада и изискването главният инспектор на МО да е със звание генерал-майор/контраадмирал. В указа ще бъдат добавени длъжностите на директор на служба „Военна информация”, която ще може да бъде заемана от генерал-майор/контраадмирал, и на началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”, за която ще се изисква звание комодор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4274 |15.03.2016 Започва процедура по избор на нов генерален директор на БНР . 0| 4962 |14.03.2016 Любомир Минчев е новият треньор на националния по баскет . 0| 4193 |13.03.2016 ЧЕЗ с нови проекти за над половин милион лева извън столицата . 1| 4164 |13.03.2016 В 18 населени места се провеждат нови и частични местни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads