Реклама / Ads
7| 4572 |13.09.2010 НОВИНИ

ЧЕЗ: 3-месечното отчитане ще е в полза на потребителите

.
По-добре да преминем на режим на тримесечно или шестмесечно отчитане, но да го правим без грешки. Това ще бъде в полза на всички потребители. Това каза пред журналисти Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, предаде "Фокус".
 

Според него едномесечното отчитане носи до някаква степен преимущество за потребителите в посока на това, че те имат по-голямо доверие за състоянието на техния електромер. С този метод обаче се увеличават разходите на дружеството с 10 млн. лв. годишно. Затова тримесечно или шестмесечно отчитане на потребената от потребителите електроенергията е по-добър вариант.

Вавере даде за пример Чехия, където отчитането се прави само веднъж на 12 месеца. На база на потреблението през предходната година се определят авансови плащания за всеки месец, обясни той.

„Аз един път си проверявам дали тези авансови плащания са направени правилно и след това цяла година не се занимавам с този въпрос. Смятам, че това е по-ефективно, за да се спестят пари и да могат да се инвестират в поддържане на инфраструктурата”, каза регионалният мениджър на ЧЕЗ.

Вавера подчерта, че са необходими промени в НК и Закона за управление на отпадъците, за да спрат кражбите на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ. Росен Йорданов – директор на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата” в ЧЕЗ заяви, че от началото на 2008 г. до средата на тази година кражбите по мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на обща стойност над 16 млн.

В момента ЧЕЗ охранява кабелите си, както военните складове с боеприпаси. По думите на Росен Йорданов компанията иска по-строги санкции за крадците на кабели. Според ЧЕЗ, кражбата на ел. кабели трябва да се счита за посегателство върху националната сигурност, затова трябва да се наказва със затвор от поне няколко години.

По мнение на Йорданов електропреносните системи на ЧЕЗ трябват да бъдат обявени за обекти от стратегическо и национално значение, а кражбата на кабели от тях - за саботаж.

Проблемът с кражбите на съоръжения в обслужваната от нас територия е сериозен и ние очакваме от институциите да предприемат съответните действия, за да защитят интересите на българските граждани. Така коментира ситуацията Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Той изтъкна, че заради кражби ЧЕЗ търпи годишно щети за милиони лева, а тези средства биха могли да бъдат инвестирани в развитие на мрежата, а не в подмяна на съоръжения.

От компанията посочиха, че за периода 2005-2009г. ЧЕЗ е инвестирала над 370 милиона лева в подобрение на електроразпределителната мрежа в цяла западна България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4868 |02.11.2009 Съдът върна едномесечното отчитане на тока . 1| 4665 |20.10.2009 От 1-ви февруари ЧЕЗ маха тримесечното отчитане . 2| 4651 |20.01.2009 Приключва извънредното отчитане на топломерите . 7| 5318 |28.10.2008 ЧЕЗ умува за едномесечното отчитане на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads