Реклама / Ads
2| 4883 |21.12.2015 НОВИНИ

ЧЕЗ: Щетите от пожара в "Люлин" са над 100 000 лв.

.
На 19.12.2015 г. беше извършено ново нагло посегателство над електроенергийната мрежа, собственост на ЧЕЗ Разпределение България. При опит за кражба в кабелен колектор бе причинен пожар. В резултат без ток останаха 50 000 клиенти на дружеството в столичния квартал "Люлин" и по предварителни данни преките щети ще надхвърлят 100 000 лв. Това е безпрецедентно по мащабите си посегателство над електроенергийната мрежа на столицата за последните 10 г. , още повече, че през 2014 г. ЧЕЗ положи нови кабели в колектора в "Люлин" на стойност над половин милион.
 

Официален сигнал за кражба е подаден в МВР на 21.12.2015 г., като органите на полицията са предприели съответните процесуално – следствени действия и огледи на място, се казва в изявление на ЧЕЗ.

 

Благодарим на нашите служители, които работиха денонощно за отстраняването на повредите при изключително тежки условия и  в силно  задимен колектор, за да  възстановят нормалното  електрозахранване на гражданите.

 

Благодарим за съдействието на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението, както и на органите на МВР за оказаното съдействие.

Последствията от кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура засягат не само компанията, но най-вече българските граждани. Само преди седмица в центъра на София беше запален пожар в колектор на ЧЕЗ Разпределение България при опит за кражба, при което без електрозахранване останаха 50 фирми.

Посегателствата над съоръжения на компанията, освен че нарушават спокойствието на гражданите и бизнеса, отнемат средства и ресурс, които биха могли да се влагат в подобряване на услугите. От началото на 2015 г. година щетите от кражби на елементи от съоръжения възлизат на 2,9 млн. лв. Най-страшно е, че посегателствата излагат на риск здравето и живота не само на извършителите на престъпните деяния, но и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са 5.

Обръщаме се към обществеността и институциите с призив да обединим усилия в противопоставянето спрямо наглите посегателства над електроенергийната инфраструктура и да работим  за строги мерки в защита на живота, спокойствието и интересите на гражданите.

 

За противодействие на кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура са необходими законодателни промени, строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи. Призоваваме подобни деяния  да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4364 |21.12.2015 Тежка катастрофа на АМ "Люлин" . 0| 4355 |21.12.2015 В "Люлин" дойде токът, спря водата . 1| 4182 |13.11.2015 Пожарникари и военни на бой с пожара край Смолян . 0| 4176 |03.11.2015 32 станаха жертвите от пожара в Букурещ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads