Реклама / Ads
9| 3232 |23.08.2023 НОВИНИ

#Чиста ли е наистина водата по морето? Ресторантьори, институции и активисти - в спор

.
В огромен спор между институциите и Асоциация "Активни потребители" се превърна проучването за чистотата на водата по българските плажове. Стигна се до обвинения в умишлени манипулации и дори заплахи от съд. Чиста ли е наистина водата по родното Черноморие?
 

41 пъти над нормата е замърсяването с фекалии по някои от родните плажове, показаха данните. Остро реагираха хотелиери и ресторантьори, а от Министерството на околната среда и водите посочиха, че вярват на извършените по места инспекции - РИОСВ редовно следи замърсяването по Черноморието и оповестява данните ежедневно. До този момент не е установен проблем. От Министерството на здравеопазването също реагираха на фрапиращото изследване като заявиха, че няма замърсяване на водата и плажовете и нямат причини да крият такова. 


Трябва ли да се мълчи, ако има проблем? 


Бесни на "Активни потребители" изглежда са ресторантьори и хотелиери. Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията обаче посочи, че въпросът се отправя в съда не защото целта е да се запуши нечия уста, а защото се разгласява непроверена информация, засягаща голям брой хора - не само летовници, но е работещи по морето. 


Алибегов е категоричен, че "сайтове и сайтчета" са разпространили информацията, а още в същия момент някои от резервациите по морето са били отменени.


"Всяхме паниката вече. Има държавни институции, в които години сме вярвали", отсече Алибегов.


Твърди още, че учените от Софийския университет, които са провели проучването на "Активни потребители", са се оттеглили от него.


Това не е съвсем вярно. От Асоциация "Активни потребители" заявиха, че всъщност проучването е на Софийския университет, извършено е по установена методология, а "Активни потребители" просто го е оповестило. Богомил Николов от асоциацията дори намекна, че би било трудно ежедневно да се изследват всички плажове в страната. 


"Направи ни впечатление, че са взели проби от 26 плажа за ден. Ние успяхме да вземем 5 проби. Трябват 4-5 екипа, за да бъдат обходени 26 плажа - това значи всеки да има автомобил, съдове, а след това тези проби да влязат в акредитираната лаборатория. Има основания да си мислите, че начинът на работа не е толкова оптимален", посочи пред NovaNews Николов.


“Университетските лаборатории са еталон за качество и това трябва да се знае от хората”, защити той учените от СУ.


В понеделник ще бъде извършена съвместна проверка с институциите, за да се изясни има ли в действителност проблем. Според Николов те са локални, щом се касае за ешерихия коли - нетрайна бактерия, която умира в солената вода. 


“Въпросът е има ли механизъм, по който държавата проверява пречиствателните станции? Частните такива са оставени на съвестта на собственика. Може да работят, може и да не работят. Има много възможности замърсена вода да стигне до морето", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2616 |22.08.2023 „Водата мирише и люти на очите“: Десетки отровени щъркели, след като пили от Бели Лом . 1| 2531 |12.08.2023 Жители на Омуртаг блокират пътя София-Варна заради проблеми с водата . 0| 2678 |01.08.2023 Опасно: Ешерихия коли и ентерококи във водата в пернишкото село Люлин . 0| 2670 |01.08.2023 По-ниска цена на водата ще иска новият областен управител на Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads