Реклама / Ads
46| 5151 |15.08.2013 НОВИНИ

Чобанов: Без актуализация, социалните плащания са под риск

.
Министърът на финансите Петър Чобанов Източник: Булфото
Не можем да се съгласим с постановката - частично вето върху актуализацията на бюджета. Текстовете са свързани. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
 

По повод мотивите на президента за налагане на вето върху актуализацията министърът заяви: „Не намираме мотиви, които атакуват по същество - правно или конституционно, това, което предлагаме като актуализацията на бюджета".

„Приетата актуализация е свързана както с неблагоприятното развитие на макроикономическите индикатори, така и с рискове от неизпълнение на приходната част. Липсва гъвкавост в частта на разходи на бюджета", обясни Чобанов. Той допълни, че без актуализацията ще се продължи с фискалната политика, която се е водила в последните години, и която има процикличен характер.

„В случай, че не бъдат одобрени допълнителните средства от 40 млн. лв., ще се постави под риск изпълнението на бюджета на МТСП. Средствата са предвидени за социалните плащания за най-уязвимите групи. Работниците и служителите няма да могат да получат ваучери за храна. Безработните от уязвимите групи няма да получат средства по програми за заетост. Без актуализацията държавата няма да може да се превърне в коректен платец към бизнеса. Вероятно е да се повтори ситуацията през 2009 г., когато държавата не се разплати с бизнеса", обясни Чобанов.

От КРИБ са против актуализацията на бюджета, защото аргументите на правителството не са достатъчно ясни, както и липсват точни статистики колко точно трябва да бъде върнатото ДДС. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество представителите на бизнеса поискаха по-ясно разписване в бюджета на средствата за неотложни и непредвидени разходи.

„Има нови данни за забавяне на икономиката през второто тримесечие. Има отрицателен тренд. И така планираните, актуализирани приходи е трудно да бъдат изпълнени”, заяви Васил Велев от АИКБ. „Има повишена обществена чувствителност на тема прозрачност. Не е ли по-добре неотложните и непредвидени разходи да бъдат в голямата си част разписани по-ясно. 85,6 млн. лв. за компенсиране на зелената енергия. Те биха могли да бъдат отделени в отделно перо”, заяви той.

„Преди повече от три години тристранният съвет предложи, а правителството прие 60 антикризисни мерки, една от тях беше държавата да поддържа регистър на задълженията си към бизнеса – по ДДС и по неизплатени обществени поръчки”, припомни Велев.

При актуализацията на бюджета през 2010 г. средствата за неотложни и непредвидени разходи са увеличени 14 пъти – от 87 млн. лв. на 1 230 000 000 лв., заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по повод критиките за увеличение на непредвидените разходи. „Не съм съгласен с презумпцията за виновност – че това правителство ще изхарчи тези пари непрозрачно. Няма как да се изхарчат непрозрачно, защото има постановление на Министерски съвет, където надлежно ще са разписани”, обясни министърът.

Той подчерта, че предвиденият в актуализацията на бюджета социален пакет не са пари за допълнителни социални разходи. Това са средства по недостигащи пари за социални плащания, които са гарантирани със закон. Всички тези разходи са визирани в конкретните закони, посочи Адемов.

„Преводът на думата вето от латински на български е „забранявам”. Сега усещането е, че вместо „власт власт да спира” е „власт опозиция подпира”, заяви Хасан Адемов по повод разделението на властите и ветото на президента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5364 |13.08.2013 Камен Колев: Ако няма актуализация, правителството ще забави плащанията към бизнеса . 72| 5525 |08.08.2013 Чобанов: Няма как да съберем до края на годината 1.4 млрд. лв. . 28| 5436 |01.08.2013 Министър Чобанов: Дебатите по актуализацията на бюджета развенчаха много митове . 24| 4889 |01.08.2013 Отхвърлиха социалните предложения на ГЕРБ в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads