Реклама / Ads
0| 2656 |15.09.2022 НОВИНИ

Човекът, въвлечен в пропагандната война на Русия и Украйна за АЕЦ ”Запорожие”

.
Бивш заместник-говорител на украинската атомна електроцентрала "Запорожие", който помогна на света да разбере, че руските войски са превзели най-голямата централа в Европа, сега е в изгнание, вече не е на работа и според документ от бившия му работодател е заподозрян от украинското разузнаване в сътрудничество с Русия.
 

Пътят на Андрий Туз от украински патриот до презрян в родината си човек минава пред среща с руското разузнаване и видео през месец юли, което той казва, че е бил принуден да запише, след като е бил измъчван от руснаците. В него той посочва, че предишните му публични коментари за това, че Русия е обстрелвала Запорожката АЕЦ, са неверни.


Туз се оказа въвлечен в пропагандна битка с високи залози между Киев и Москва за съдбата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която беше гореща точка на шестмесечния конфликт.


Службата за сигурност на Украйна подозира 32-годишния Туз в сътрудничество за подпомагане на руската армия, според вътрешен документ на Енергоатом от 11 юли, прегледан от агенция "Ройтерс". Украинската държавна агенция за атомна енергия, която управлява централата посочва, е уволнила Туз. Нито за подозренията на СБУ, нито за неговото уволнение не е съобщено досега.


Не може да се потвърди също така, че Туз е бил измъчван или принуден да направи публичните изявления, оневиняващи руската армия. Според отговор на СБУ (украинската служба за сигурност на Украйна) информацията за Туз е била взета под внимание, но от там отказват да разкрият подробности. Ясно е обаче, че срещу него няма образувано наказателно производство. Кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски не отговори на искане за коментар. Няма отговор и от руските служби. Туз каза пред "Ройтерс", че планира да оспори уволнението си и казва, че се надява украинските власти да го оневинят, когато разберат какво се е случило с него.


Руските сили са окупирали завода в Южна Украйна от началото на март, докато украинските работници продължават да го експлоатират. Междувременно артилерийски снаряди продължават да падат близо до централата, която се намира близо до фронтовата линия между руските и украинските сили. Международната общност продължава да е загрижена заради потенциалната опасност от радиационна катастрофа. Органът за наблюдение на ядрената безопасност на ООН миналата седмица заяви, че неговите експерти са открили значителни щети в централата и нарекоха ситуацията тревожна и нестабилна.


Обстрелът отприщи публична игра на обвинения, като Киев и Москва се обвиняват взаимно, че са изстреляли снарядите и прокарват собствените си наративи за случващото се чрез постоянен поток от публикации в социалните мрежи, официални изявления и други канали. Киев и Москва се описаха взаимно като държави, извършващи "ядрен тероризъм“.


Туз започва работа в Запорожката АЕЦ през 2012 г. Миналата година е назначен като зам.-главен говорител. В началото на март, когато руските сили се приближиха до вратите на централата, Туз редовно публикува видеоклипове за Енергоатом и акаунтите на централата в Telegram. Това включва поредица от видеоклипове, публикувани на 4 март. В едно от тях Туз гледа директно към камерата и казва: 


"Внимание! Оръжия на Руската федерация стрелят по Запорожката атомна електроцентрала". 


В същия ден руските сили поемат контрол над централата. Приблизително по същото време те превзеха и близкия град Енерходар, където живеят повечето работници в завода. Тогава спират и актуализациите на Туз в социалните мрежи.


Туз казва, че е напуснал Енерходар с възрастната си майка през юни, планирайки да отиде в Грузия през Русия поради опасността от пресичане на фронтовата линия на територия, контролирана от Киев.


На 21 юни колата му е спряна на контролно-пропускателен пункт в Южна Русия. Мъж, посочен в документа като свидетел на полицейския обиск на автомобила на Туз, казва пред "Ройтерс", че си спомня обиска, шофьора и една по-възрастна жена. Майката на Туз потвърди разказа за тяхното пътуване и спирането на КПП-то. Според Туз след това пътната полиция го предава на ФСБ, които задържат Туз и го транспортират до руския град Сочи, на около 90 километра.


Там той е обвинен в хулиганство и според Туз получава глоба. Документът няма дата. Според Туз обвинението е скалъпено, за да има претекст за ареста му от ФСБ. Главната дирекция на министерството на вътрешните работи за Краснодарския край, която контролира полицията и пътната полиция, не отговори на исканията за коментар.


Туз каза, че в Сочи служителите са сложили найлонова торбичка на главата му, вързали са връзки около китките му и са горили пръстите му със запалка. Според разказа му той е молил похитителите си да му кажат какво да направи, за да се спрат изтезанията и му е предложен шанс - да отговори на въпроси и по-късно да запише видео, в което да отрече, че Русия е обстрелвала електроцентралата.


"Осъзнах, че така или иначе никой никога няма да повярва на тези глупости“, каза той, имайки предвид сценария за видеото, който според него офицери от ФСБ предложиха да рецитира.


"На почивка съм в град Сочи. Хората тук са много гостоприемни и учтиви“, каза той във видеото, в което се взира в камерата, докато върви по озеленена алея. Позовавайки се на мартенските си коментари за Русия, която обстрелва ядрената централа, той казва във видеото, че сега разбира, че информацията не е вярна.


Проруското видео беше разпространено в акаунти в руски социални медии, включително YouTube на 23 юни.


ФСБ не отговори на въпроси относно разказа на Туз за неговото задържане. 


Туз разказва, че е бил освободен от ареста във вечерта на 22 юни, но паспорта си получава едва на 8 юли като преди това не е можел да пътува. В този период Туз е разговарял по телефон с един от служителите на ФСБ, подвизаващ се като Матвей. От агенция "Ройтерс" успяват да се свържат с Матвей чрез същия телефон. В разговора той не отрича да работи за руското разузнаване, но казва, че че се е срещнал с Туз и че негови колеги са го придружили до Сочи, защото е имал да сподели интересна информация. Мъжът отказа да каже каква е информацията. Отрече да е измъчвал Туз. 


Туз каза, че след като е бил изтезаван, той е бил помолен да предостави имена на хора, които са били активни в местната политика в Енерходар. Той каза, че е идентифицирал шепа хора, за които знае, че са напуснали окупираната от Русия територия.


Туз каза, че също така е получил обаждане на 1 юли от мъж, който се е представил като помощник на Кремъл и който му е предложил работа за продуциране и публикуване на видео блогове от контролираната от Русия електроцентрала, която според него е отказал. “Ройтерс” проследи номера, от който е направено обаждането до някой си Иля Черменски.


Когато се свърза с “Ройтерс”, Черменски каза, че работи за президентската администрация и че е говорил с Туз, но отрече да се е опитвал да го вербува. Той каза, че се е обадил на Туз, за ​​да го помоли да го свърже с контакти в атомната централа, за да организира посещение в централата. Черменски каза, че не знае нищо за измъчването на Туз или останалата част от разказа на бившия служител на завода.


Кремъл също не отговори на въпросите за Черменски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4695 |25.04.2022 Пропагандната машина на Кремъл: ТАСС, “мирния живот в Мариупол” и провокациите срещу руската армия . 0| 11771 |02.04.2022 Пропагандната машина на Кремъл: Мариана от Мариупол потвърди руската версия . 0| 3157 |12.03.2022 Иво Христов: Няма оправдание за никоя война. Да не допуснем България да бъде въвлечена в нея . 0| 3478 |02.03.2022 Любимир Каримански: Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads