Реклама / Ads
0| 4701 |25.04.2022 НОВИНИ

Пропагандната машина на Кремъл: ТАСС, “мирния живот в Мариупол” и провокациите срещу руската армия

.
Пропагандната машина на Кремъл работи с пълна сила. Докато войната в Украйна продължава вече два месеца, Москва продължава да нарича случващото се “операция”, а в държавните медии циркулира информация, според която всички цивилни жертви в Украйна са резултат от агресията на “украинските националисти”. И докато православна Русия празнува втория ден от Христовото Възкресение, в държавната ТАСС се появи напоителна статия за това как Кремъл не прави нищо лошо, а в Мариупол цари мир и разбирателство…
 

“Мариупол се връща към мирния начин на живот. Сега там няма военни действия. В неделя вечер в църквите в града бяха отслужени Великденски служби. 

 

В същото време руските военни продължават специална операция на територията на Украйна. Руското министерство на отбраната обаче заяви, че Западът подготвя мащабни провокации, за да обвини Руската федерация в използването на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие. Както отбеляза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, първоначалният план на Вашингтон е да окаже икономически натиск върху Русия, за да принуди Москва напълно да преразгледа законните си интереси в областта на сигурността. ТАСС събра основните събития около Украйна през последните два дни…”

 

САЩ готвят провокация с химически оръжия и обвиняват Кремъл?

 

От ТАСС обясняват, че според Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на Въоръжените сили на Русия, подобен план е "реакция на успеха на Руската федерация в специалната операция" и предвижда три сценария - инсценировка на действия под фалшив флаг, тайно използване на оръжия за масово унищожение в малки размери и използване на оръжия за масово унищожение на бойното поле.

 

“Доставките на стотици хиляди ампули с антидоти от отровни вещества в Украйна от САЩ, според Кирилов, свидетелстват за умишлена подготовка на провокации. "Освен това на 21 април вече беше регистрирана атака с използване на токсични вещества, когато контейнер с ампули беше пуснат върху позицията на руските войски от БПЛА. Планирано е, че при унищожаването им ще възникне химическа реакция, която ще предизвика експлозия и пожар с отделяне на токсични вещества", пишат от ТАСС.

Това обаче е фалшива новина.

 

Преди два дни Министерството на отбраната на Русия съобщава, че атака с химическо оръжия върху армията на Кремъл е била извършена с помощта на украински дрон. Според съобщението тя е станала на 21 април. За това обаче няма никакви доказателства, освен въпросното съобщение на въпросния генерал. 

 

Русия съобщава за "намерени дронове", които обаче са селскостопански муртикоптери. Твърди се още, че защитно оборудване срещу химически оръжия се прехвърля на Украйна. и това уж доказва, че въоръжените сили на Украйна могат да използват химическо оръжие. Такива изявления не съдържат информация къде се е случило това, не се публикуват снимки на такъв дрон,"ампули“ или каквито и да било други доказателства, които биха потвърдили твърденията на руското министерство на отбраната. 

Киев не е готов да се откаже от Мариупол или как държавната ТАСС рисува ореол над главата на Путин

 

Стоманодобивният завод “Азовстал” се превърна в последен пристан на украинската съпротива в Мариупол. Пристанищния град в Украйна се превърна в епицентър на сражения, видя огромни разрушения и множество жертви. Това е стратегическа точка за руската офанзива, тъй като според анализатори ще осигури сухопътна връзка с анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. По-голямата част от града е под руско командване. Освен “Азовстал”. 

 

Затова и руската армия даде краен срок на барикадиралите се в завода войски и цивилни да се предадат, а когато този срок изтече руският президент Владимир Путин внезапно отмени планираният щурм. Сега от ТАСС рисуват държавния глава като светец, който е пощадил живота на обикновените граждани, а Киев е виновен заради това, че не иска да се откаже от собствената си територия. 

 

Мирът се върна в Мариупол и Херсон? 

 

Властите на Мариупол заявиха, че в момента няма военни действия и постепенно в града се установява мирен живот. Според кмета Константин Иващенко хората вече напускат мазетата и започват да възстановяват домовете си. В неделя в мариуполската катедрала "Архангел Михаил Божий“ се отслужи Великденска служба, в която участваха няколкостотин жители, посети я и главата на Донецката народна република Денис Пушилин.

 

Празникът на Великден бе отбелязан и от вярващите жители на Херсон, охраната на великденските богослужения е осигурена от руски военни, съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от държавната ТАСС.

 

Какво казват обаче украинските медии? Въоръжените сили в Мариупол твърдят, че руските войски са обстреляли с ракети позициите на украинската армия на територията на завода "Азовстал". 

 

"Руските войски продължават да бомбардират стоманодобивния завод "Азовстал" в южния пристанищен град Мариупол и може да се подготвят за подновени атаки на съоръжението", твърдят от Института за изследване на войната.

Базираният в САЩ мозъчен тръст казва, че украинските защитници на централата са под непрекъснат натиск.

 

От УНИАН съобщават, че руските власти в Херсон поробват фермери и позволяват на земеделците да сеят само зърно и слънчоглед. Те изискват фермерите да се съгласят да дадат безвъзмездно 70% от бъдещата реколта на руските сили. По-рано комисарят на Върховната Рада по правата на човека Людмила Денисова обяви намерението на руските окупационни сили да проведат псевдореферендум в Херсонска област по модела на референдума, провел се през 2014 г. в Луганск и Донецк.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3204 |18.04.2022 Кремъл: Все още има време за преминаване към плащане на руския газ в рубли . 0| 3444 |14.04.2022 Кремъл: На крайцера “Москва” няма пожар. Взривовете са спрени . 0| 3146 |14.04.2022 Зеленски бесен: Докога Европейският съюз ще спонсорира руската военна машина?! . 0| 11775 |02.04.2022 Пропагандната машина на Кремъл: Мариана от Мариупол потвърди руската версия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads