Реклама / Ads
0| 11774 |02.04.2022 НОВИНИ

Пропагандната машина на Кремъл: Мариана от Мариупол потвърди руската версия

.
Седем минути. Толкова трае едно интервю с вече познато лице - бременната Мариана Вишемирска от Мариупол. Снимките на окървавеното й лице след бомбардировките на родилния дом в пристанищния украински град обиколиха света и показаха истинското лице на войната. Сега обаче руската пропагандна машина работи с пълна мощ. Така това 7-минутно видео интервю, взето от незнайно кого и незнайно къде, стъпва върху опорките на Кремъл и позволява на Москва и цялата клика около Владимир Путин да повторят тезата си, че не те, а украинските националисти стрелят по цивилни в Украйна.
 

7-минутно видео интервю на Мариана Вишемирска се появи в руските канали в Telegram. Това е една от жените, които бяха в родилния дом в Мариупол по време на обстрела на 9 март и се превърна в героинята на репортаж на "Асошиейтед прес". Видеото е публикувано от PMC Media и други канали, които подкрепят руската инвазия в Украйна. В тези публикации думите на Вишемирская са представени като потвърждение на версията на руските власти, че родилният дом е бил „ударен от Въоръжените сили на Украйна“ (APU) и "украинските бойци“. В същото време самото момиче всъщност не твърди това - поне в публикуваните видеоклипове.

 

От видеото не става ясно кога, къде и при какви обстоятелства интервюираните са разговаряли с Вишемирска. На кадрите се вижда младата Мариана, седнала на диван на бежова стена. Видеото обаче е монтирано. Вишемирская каза, че преди войната е живяла в Макеевка (Донецка област на Украйна, от 2014 г. този град се контролира от самопровъзгласилият се за република регион в Донецк - ДНР). След брака си през 2020 г. се мести в Мариупол. 


Според представения разказ а 6 март 2022 г. тя и съпругът й пристигат в "трети родилен дом", защото другаде не е имало места. Във втория не са приемали пациенти, а първия е бил окупиран от военните. Вишемирска не уточнява за кои военни става дума. "Военните“, казва Вишемирская, не са направили нищо, за да помогнат на родилния дом. Според разказа й в един от дните войските са взели цялата храна под претекст, че не са яли нищо от 5 дни. 

 

Ето и какво казва Мариана във видеото, заедно с коментарите на сайта Meduza:

Когато се случи експлозията, всичко беше спокойно, беше 9 март. (редактиране и монтаж). Нямаше изстрели, спахме спокойно през нощта (въздушни удари по родилния дом се случиха през деня). И след това 9 март (монтаж) седяхме и обсъждахме бебешкия пакет, това е вътре, и чухме тътени. Тогава аз лично инстинктивно хвърлих одеялото върху себе си и чухме втори снаряд. (монтаж) Очилата ме удариха частично, малко ми порязаха носа, под устната и горната част. Но беше незначително...

 

(монтаж) Вече се чу втора експлозия и ние (монтаж) тръгнахме, евакуираха ни в мазето. (монтаж) Тогава започнахме да обсъждаме дали е имало въздушно нападение. (монтаж) Казаха, че не е имало въздушен удар. Тоест мнението ни се потвърди, което не сме чули. Те (кой - не е ясно) също не чуха. Казаха, че е обстрел. 

 

Според момичето този ден е имало "две експлозии" (украинските власти в Мариупол и журналистите, които са били наблизо, са казали, че родилният дом е пострадал от два въздушни удара). След тях – в рамките на пет до десет минути, според разказа на Вишемирска, идват "военните" и обявяват евакуация. Последна напуска Вишемирска. 

В интервюто се споменава и репортера на "Асошиейтед прес", който е бил забелязан от Вишемирска да носи каска и "нещо пухкаво" (вероятно микрофон) в ръцете си. Тогава Мариана разбрала, че той прави снимки. Вишемирска намеква, че това е военен, но при подобни конфликти журналистите са добре екипирани - с бронежилетки и каски, и не се различават значително от армията. Вишемирска помолила репортера да не я снима, защото "не иска да блесне никъде". 

 

Руската пропаганда продължава да твърди, че снимките с родилния дом и епизодът с Вишемирска нямат общо с действителността и цитират противоречиви версии. Прокремълските медии не обръщат внимание на снимки и други доказателства.

Тогава Вишемирская стига до заключението, че журналистите "се появиха веднага" след стачката в родилния дом. Блогърката отрича разпространената от руски пропагандисти версия, че тя е изобразена на всички снимки и видеоклипове от родилния дом: 

 

“Казаха, че лежах на дивана с одеяло, в различни дрехи... Не бях аз, това беше момичето, което загина... Не бях аз, не ме обличаха, не ме гримираха.“ (Денят след обстрела на родилния дом в Мариупол, на 10 март, държавната медия "Российская газета" публикува статия със заглавие "Още един фалшификат на Запада: Жената, заснета в родилния дом в Мариупол се каза модел с грим". в нея се казва, че блогърката Мариана играе ролите на няколко родилки в "инсценирана стрелба по болницата" в пристанищния град.

 

Журналистката, която се идентифицира като автор на интервюто, е Кристина Мелникова, която заявява, че заедно със своя все още неназован колега са разговаряли с Вишемирска. Дори обещава скоро да публикува пълната версия на видеото. Във Фейсбук акаунта на Мелникова пише, че журналистката е работила за прокремълското издание Regnum, а сега е кореспондент на друга прокремълска медия - агенция EADaily. 

В уебсайта на медията се посочва, че Мелникова е учила политологи и политическа журналистика в Рязанския държавен университет и Московския държавен хуманитарен университет, а след началото на войната в Донбас се е заела с военна журналистика. В профила на Мелникова в EADaily пише, че тя е автор на "многобройни фронтови репортажи от Новоросия, както и на редица материали от Сирия".

 

Съдейки по телеграмния канал на журналистката, тя си сътрудничи и с прокремълската медия Shot.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 123796 |02.04.2022 Директно от Кремъл: Путин ще ни вади от НАТО и ЕС, включва Ковалчук и Кабаева . 0| 2882 |29.03.2022 Кремъл: Ще използваме ядрено оръжие само ако сме застрашени . 0| 4086 |24.03.2022 Руската пропагандна машина показа руините в Украйна и обвини “националистите” . 0| 5917 |24.03.2022 Кремъл: България е неприятел за Русия. Затова ще купува газ в рубли - независимо дали иска, или не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads