Реклама / Ads
0| 5647 |06.04.2013 НОВИНИ

По чудо алпинистите ни оживели от лавината в Пирин

.
Покорителят на Еверест Дойчин Боянов и другите трима алпинисти са извадили огромен късмет при падането на лавината в Пирин планина. Това твърдят участници в спасителната акция от ПСС-Банско. Цяло чудо е, че са живи при такъв сериозен инцидент, категорични са те.
 

Към 13,35 часа в петък на тел.112 е получен сигнал, че от връх Вихрен се е откъснала снежна козирка, която е скъсала две свръзки на четирима алпинисти и те са пометени от снежните маси надолу. Лавината влачила мъжете близо 40 метра. Макар и потрошени, те алармирали по телефона, че са пострадали. Веднага към мястото на инцидента тръгнали над 30 спасители, доброволци и колеги на ранените.

Те катерили върха по така наречения тур „Кулоара”. Изведнъж се е откъснала „козирка“ от сняг и ги е повлекла надолу. Само опитът, късметът и добрата екипировка са спасили алпинистите. Те се оказали под дебела снежна покривка, но запазили самообладание и успели да се измъкнат от „прегръдката” на снега. С различни травми били 36-г. покорител на Еверест и преподавател в НСА Дойчин Боянов, доц. Николай Панайотов, също преподавател в НСА, 35-г. треньор по алпинизъм Милен Желев и алпинистът Цветан Безовски.

Към 17,00 часа спасителите пристигнали при ранените алпинисти и започнали да ги транспортират с помощта на шейни Акиа и на ръце. Най-напред, към 18,00 часа, е свален на Шилигарника Боянов. До 20,10 часа в петък, когато спасителната акция приключва, всички са закарани в Спешен център с линейки.

„Заради силния вятър в района бе невъзможно да се ползват услугите на хеликоптер. Затова от ВСС-Крумово не пратиха машина. Поривите на вятъра достигаха скорост от 130-135 км/ч, беше страшно. Това бе една от най-трудните и сложни спасителни акции. Пострадалите бяха под северната стена на връх Вихрен, която е най-труднодостъпното място в Пирин. Не знам как толкова добри алпинисти са подценили планината и лавиноопасната обстановка. Заради опасността от лавини отложихме състезание”, сподели планинският спасител Петър Чолев.

Групата под върха е била от 12 души – преподаватели, алпинисти и стууденти. Те били на лагер в хижа „Вихрен”. „При тези условия в Пирин, те е трябвало да си седят в хижата и да си пият чая, а не да катерят върха. Допуснали са голяма грешка, но най-важното е, че се разминаха с най-лошото, дано бързо се възстановят. Справихме се сравнително бързо, оказахме им първа помощ и ги свалихме до Шилигарника, където ги взеха с линейки”, каза още Чолев.

По-тежко ранени са Дойчин Боянов и Милен Желев, двамата са настанени в петък в 23,35 часа в IV травматология на столичната клиника „Пирогов”. Боянов е със счупена дясна подбедрица, а Желев с фрактура на дясно бедро, няма опасност за живота им, в понеделник ще бъдат оперирани, заяви завеждащият доцент Диян Енчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4949 |06.04.2013 Вицепрезидентът: Законни или не, СРС-тата подкопават доверието . 3| 5468 |06.04.2013 52% от децата в България живеят в риск . 16| 5210 |06.04.2013 Асен Василев: Не изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности . 68| 5717 |06.04.2013 15 хил. чакат Бойко в „Арена Армеец”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads