Реклама / Ads
18| 6033 |23.11.2015 НОВИНИ

Чудо! Депутат пита за опасните ваксини

.
Жельо Бойчев
Депутатът от БСП Жельо Бойчев реши да попита здравният министър Петър Москов как са влезли у нас опасните ваксини срещу хепатит В въпреки, че няма разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата.
 
На практика Бойчев се оказва първият народен представител, който повдига темата, след като Фрог нюз първи изнесе информацията за вноса на опасната ваксина с живак. „Поставих въпросите към министър Москов, защото в публичното пространство циркулира множество различна информация по тази тема. Засега Москов не е дал ясен отговор.

Задал съм към него 3 въпроса. Искам да получа информация за споразумението подписано между Република Турция и България относно даренията на тези лекарствени продукти както и за тяхното количество“, заяви Бойчев. Депутатът припомни, че режимът за внос и търговия на лекарства е изключително регулиран в законодателството. „Искам да получа информация и дали е спазен Законът за лекарствата, който задължава при вноса и ползването на лекарствените продукти да има изрично разрешение или уведомление от Изпълнителната агенция по лекарствата.

От това, което съм видял дотук като информация – имам писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата, в което пише, че за една от внесените ваксини няма разрешение. По тази причина искам Москов да отговори какви лекарствени продукти са внесени от Турция и дали те имат разрешение за ползване, както и къде се съхраняват в България. Искам да разбера за какво ще се ползват, тъй като знаете, че за една част от тях обяснението беше, че се ползват за имунизационния календар в България“, подчерта Бойчев. Народният представител е задал въпрос и към финансовия министър Горанов дали е платено ДДС-то за вноса на внесените от Турция лекарства и ако е платено, то какъв е неговият размер.

„Попитал съм Агенция Митници дали е информирала Изпълнителната агенция по лекарствата за вноса на тези продукти. Смущава ме, че никой не задава тези въпроси към министър Москов“, посочи Бойчев. Той подозира, че вероятно се укрива информация. „Хората трябва да знаят къде се съхраняват тези ваксини и за какво ще се ползват. Множество лекари изразиха мнение, че съдържанието на живак в една от ваксините е в пъти над допустимото ниво. Надявам се, че министър Москов ще ми отговори още следващата седмица“, изрази надежда Жельо Бойчев.
Опитите на екипът ни да получи отговор на тези и други въпроси от Москов за сега удрят на камък. С неуспех се увенчаха и напъните на БНТ също да отрие отговор за самнителния внос и на петвалентната ваксина „Пентаксим”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4535 |20.11.2015 Украински депутат прати ритник в главата на зам.-шефа на службите за сигурност . 12| 4613 |20.11.2015 Заплатата на премиера става 4 300 лв., на президента - 5 600 лв., а на депутатите - 2 800 лв. . 4| 4291 |18.11.2015 Във ВСС питат Янева за кучето, но не и за Борисов, който искал да я „опраска” . 8| 4255 |18.11.2015 Депутати кастриха управляващите за бюджет-2016 и сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads