Реклама / Ads
1| 4501 |20.10.2015 НОВИНИ

Пациентска организация: Половината ваксини от Турция не са разрешени за употреба в ЕС

.
Неразрешени ваксини
Половината от петвалентните ваксини, които преди три месеца внесохме от съседна Турция, не са разрешени за употреба в Европейския съюз заради високото съдържание на стабилизатора тиомерсал, в който има живак. Това съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, с ккоето потвърдиха новината на Фрог.
 
От организацията уточняват, че общият брой на внесените ваксини е бил 200 000. Според закона, внос на подобни продукти може да се осъществи само след предварително издадено разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата, което значи, че в случая агенцията изобщо не е издавала такова разрешение.

Митническите власти също били „забравили" да уведомят агенцията за вноса на 100-те хиляди неразрешени за употреба ваксини. Така агенцията научила за този внос едва след като ваксините били приети в складовете на Българския червен кръст. От Центъра за защита на правата в здравеопазването подчертават, че първото нарушение на закона е извършено от Министерския съвет, който е дал съгласие за приемане на дарението от южната ни съседка, второто нарушение - от турския посланик, който е подписал споразумението, а третото нарушение е извършил Българският червен кръст, тъй като не е съгласувал вноса с Агенцията по лекарствата.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов днес съобщи, че ако от агенцията преценят, че неразрешените ваксини са опасни, те няма да бъдат използвани. Това означава, че при нужни 300 000 ваксини за една година, страната разполага едва със 100 000. „Ситуацията е критична и единствената възможност, която остава, е Министерският съвет да поиска помощ от Световната здравна организация, която има резервен фонд за бедствия", посочват още от неправителствената организация. Припомняме, че преди три месеца Турция достави 200 000 бройки от липсващите ваксини, без нашата държава да плаща за това, в замяна пък България предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4525 |04.10.2015 Галъп: Половината българи виждат Фандъкова премиер . 11| 4482 |07.09.2015 Германия и Франция поемат половината от бежанския поток . 0| 5157 |29.06.2015 Половината от видео снимките на КАТ отиват в боклука . 3| 4059 |16.06.2015 Половината от българите подкрепят задължителното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads