Реклама / Ads
9| 7305 |29.01.2016 НОВИНИ

Пет "вампири" попиляха Москов за ваксините /видео/

.
Петър Москов отговоряше с обиди на своите колеги
Петима предшественици на здравния министър Петър Москов го направиха на пух и прах за ваксините през изминалата седмица. Той пък се защити с тезата, че това са „вампирски атаки“ срещу него, които „смучат от страха на майките“. Москов така се оплете в неистини, че не можа да обори нито една от основателните им критиките и професионални аргументи. Реално нито един негов колега не излезе да го защити.
 

 Един от сериозните говорители по темата се оказа Мими Виткова.  Тя заяви, че министерството на  здравеопазването не трябвало да казва, че атакуващите ваксините са серсеми, а  било редно да признае грешката си. „Трябваше да каже: "Сгрешихме". Тогава може да има и прошка", заяви заяви тя. Според нея ведомството на Петър Москов е допуснало серия от груби грешки около скандала с ваксините.

"Трябваше да им е ясно, че тези ваксини няма да бъдат разрешени за използване в България. Трябваше да се изследва крайният продукт преди да се сключи споразумението с Турция.

 

Не може всяка година да се нарушават законите с тези ваксини, а след това да се обяснява, че всичко е наред. Не трябва да се взимат ваксини, които не са позволени в страната", беше категорична д-р  Виткова. Доцент Атанас Мангъров, началник на Детско отделение в Инфекциозна болница подчерта, пак пред НТВ, че внесените от Турция ваксини са безопасни, но са били внесени в нарушение на зоконодателството ни . Според него обаче за ваксината "Еувакс" "някой се е объркал като я е поръчал", тъй като тя е забранена в Европейския съюз заради съдържанието на живак в нея.

 

И д-р Илко Семерджиев, също бивш здравен министър отправи тежки критики към Петър Москов. Той обяи, че Москов е предизвикал изкуствена криза, после e провлил два търга за ваксини и накрая е взел дарените от Турция, за чието качество няма гаранция. Френските производители, които произвеждат въпросните ваксини два пъти са пращали писма с предложения за доставка. От министерството ни обаче отговор не последвал. В условията на търга пък фигурирала санкция от 20% от стойността на ваксините, ако доставката им бъде забавена.

 

Според д-р Семерджиев дори големи компании като въпросните френски фирми биха се съгласили  до 5-10%, но не и на по-голям процент. Семерджиев зададе въпроса защо министър Москов е обявил, че въпросните ваксини, предназначени за деца, са за бежанците, при положение, че у нас с такъв статут са около 800 души, като само около 279 от тях са деца. Ексминистърът недоумява още защо тогава за 100-те хиляди ваксини в доклада на министъра, предаден в Министерски съвет, пише, че те ще послужат за Имунизационния календар на България и това са педиатрични дози. Той съзря лъжа във всички тези факти.

 

Пред БТВ бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков  обясни, че проблемните ваксини, се произвеждат от две фирми. Те планирали производството си за 4-5 години напред. В техните планове страната ни не присъствала, защото Законът за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а. Ненков препоръча на родителите, на които им предстои ваксиниране на дете, да го направят задължително и обясни, че ако родителите не искат да ползват произведена в Турция ваксина, могат да си платят за друга.

 

И според друг бивш министър на здравеопазването -  д-р Стефан Константинов проблемът с ваксините за бебета е в това, че Министерството на здравеопазването се оплело в лъжи и така налива вода в мелницата на противниците на ваксините. Той от своя страна също коментира твърдението на Москов, че ваксината за хепатит Б, внос от Турция, ще се прилага върху бежанците и напомни, че върху тях не може да се прилага нещо, което е забранено по закон у нас и също, че хепатит Б се предава по кръвен път и не е епидемично заболяване. Констанитинов отбеляза, че за ваксините „Еувакс Б” и „Пентаксим” има проблем, тъй като не са сертифицирани. „„Пентаксим“ не е същият продукт, който се произвежда във Франция. Не можем да сложим знак на равенство между френския и турския.

 

 Друг предшественик на Москов – Таня Андреева попита защо се премълчава, че след като конкурсът се е провалил, а същата фирма, която произвежда ваксините, е предложила да достави по-малки количества от ваксината. От министерството отговориха, че им е била предлагана ваксина, но с изтичащ срок на годност.  Таня Андреева също акцентира върху нарушената нормативната уредба. „Внесени са едни ваксини на наша територия, които не са разрешени. В предложението към МС не е казано каква точно да е ваксината. Като бивш министър не бих рискувала да внеса южнокорейска ваксина, заяви още тя.

 


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4905 |29.01.2016 Фрог научи: Ром се жалва от Москов за дискриминация, ДПС прави същото . 11| 4957 |27.01.2016 Фрог научи: Москов наел пиар агенция да му лъска имиджа по предложение на турския посланик . 11| 6190 |27.01.2016 Вижте ДОКУМЕНТА, с който ИАЛ оборва Москов за ваксините . 44| 10306 |27.01.2016 И. Семерджиев: Москов се гръмна сам в главата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads