Реклама / Ads
8| 4595 |02.02.2024 НОВИНИ

"Чух някой да казва "честит празник", явно това е усещането". Представиха първата българска въздушна линейка /видео/

.
"Когато се ръкувах с официалните лица, чух някой да казва: "Честит празник". Явно това е усещането, с което сме се събрали днес. Трябва да отбележим този празник за българското здравеопазване, за българското приобщаване към европейските стандарти и европейското качество на живот". Това каза премиерът акад. Николай Денков при представянето на първия български медицински хеликоптер за спешна помощ по въздух.
 

"Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една или след две години за нас това ще бъде стандарт, така както в другите европейски държави, но по-добре късно, отколкото никога", посочи още той.





Денков призова Министерството на здравеопазването и другите министерства да поемат щафетата, защото самото приложение на спешната помощ по въздуха изисква много сложна координация на институциите. Премиерът увери, че той и вицепремиерът Мария Габриел ще направят всичко необходимо, за да бъде спешната помощ по въздух на ниво и гражданите да бъдат спокойни. 

 

"Усилията на (министъра на транспорта) Георги Гвоздейков започнаха по време на редовния кабинет на Кирил Петков. Няма да си спестя това, че тези усилия бяха блокирани от служебното правителство. Ако това не беше станало, вероятно този хеликоптер щеше да е тук преди повече от половин година", добави той.

 

"За мен е чест да присъствам на това събитие. Това е кауза, която трябва да обединява цялото общество, защото става въпрос за спасяване на човешки животи. Ще се създадат условия за много по-стабилни инвестиции и качествен туризъм, тъй като част от Спешната медицинска помощ ще обслужва и туризма в България", каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков.





"Специално обучените екипи ще предоставят съвременни и квалифицирани грижи и лечение на пострадали в животозастрашаващи състояния. Всичко това ще намали значително броя на загиналите при пътни инциденти, при трудови злополуки и специфични заболявания, които изискват оказването на спешна помощ в рамките на т.нар. "златен час", заяви здравният министър Христо Хинков. 

 

Премиерът благодари на Европейската комисия (ЕК) и нейните институции, че финансираха голяма част от начинанието, заедно със съфинансирането от националния бюджет. Денков благодари на Министерство на здравеопазването, което организира голяма част от дейностите и тепърва поема организацията на използването на този хеликоптер.

 

"Специално поздравявам министъра на транспорта Георги Гвоздейков, без когото вероятно днес нямаше да бъдат тук", заяви премиерът Денков. Поздравления за Гвоздейков за това, че не се отказа и постави по правилен начин организацията и координацията на различните институции, което ни позволи да стигнем до този резултат, посочи Денков.

 

Той благодари на производителите от консорциума "Леонардо", защото "не само се справиха навреме с първата задача, но имаме техните уверения, че до края на тази година ще можем да се радваме на още две такива машини, с които да спасяваме човешки животи в България", добави министър-председателят. 





На авиобазата на "Гранична полиция" на столичното летище, където е временно разположена машината, присъстват още кметът на София Васил Терзиев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването Христо Хинков, народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, областният управител на град София Вяра Тодева, Димчо Добрев - изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз", посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, представители на Европейската комисия и други официални лица.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4441 |02.02.2024 Кметът Терзиев: Продължаваме да подобряваме контрола над паркирането в София . 1| 4556 |02.02.2024 В Русия жестоко преследват най-известните писатели заради Украйна . 4| 4375 |02.02.2024 Николай Радулов: Убийството на Нотариуса ще остане неразкрито, има много допирни точки с това на Алексей Петров . 0| 59978 |02.02.2024 Удължават междусрочната ваканция на места. Ето къде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads