Вторник, 17 Октомври 2017, 04:55
Frognews
0| 2975 |07.10.2016

Чутовно! ШАМАРЪТ в циганското семейство стана обект на проект

.
По-леките форми на физическо насилие - като шамарът, се възприемат като приемливи сред циганите. Това отчитат психолозите, работили по проекта „Запази достойнството – кампания за повишаване на информираността за домашното насилие в три големи ромски общности в София и Кюстендил”. По проекта се включва и фондация „Здраве и социално развитие”, която вече години наред работи сред циганската общност, информира news.bg.

Темата за насилието е много трудна и ромската общност не прави изключение, заяви психологът Боян Василев. Той подчерта, че ромското семейство е силно затворено и доста патриархално. Мъжът има основна роля и негова е последната дума по отношение на възпитанието на децата и ролята на жената. От друга страна Василев изтъкна, че върху ромската жена е стоварена цялата отговорност по отношение запазване на честта на семейството.

 

Често срещаното явление – много хора от фамилията да живеят на едно място – води и до това, че насилието върху ромската жена може да бъде упражнено не от нейния съпруг, а от по-възрастните, които определят традициите и начина на живот.

 

Жените често казват „жената си е виновна”, е установил Боян Василев.

 

Не бяха представени обаче данни относно обхвата на домашното насилие. По думите на психолога тяхната цел не е била да събират данни за разпространеност, а да изследват феномените вътре в общността и да търсят начин как да се работи с тях.

В циганското семейство шамарът се използва и като възпитателна мярка спрямо децата, са установили още експертите от фондацията.

 

Впечатление обаче прави това, че в София по темата за домашното насилие сред циганите се говори по-лесно. В столицата циганите споделили основно за насилие по полов признак.

 

В Кюстендил жените са обърнали внимание повече върху насилието над децата и по-малко говорят за насилието на мъжа върху жената. Една от причините е в това, че в столицата има повече неправителствени организации и институции, смятат от „Здраве и социално развитие”. Проектът е на стойност 52 247 евро и е финансиран по Норвежкия финансов механизъм.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Над 10 000 карали пияни от началото на годината 2| 2186 |16.10.2017 . Тежка контузия вади Кубрат Пулев от мача с Джошуа? 0| 2303 |16.10.2017 . ВАС отмени здравната карта на Москов 0| 2232 |16.10.2017 . Д-р Дечо Дечев: Прокуратурата да доведе докрай делото срещу Москов за ваксините 5| 2490 |16.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах