Реклама / Ads
35| 6793 |24.07.2014 НОВИНИ

В дълга знакова реч Местан зове за диалог

.
Лютви Местан
Няма култура на коалиционността, заключи от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Оценката за кабинета трябва да е трезва, без емоции и привкус на предизборна кампания. Ние нямаме и изработени обективни критерии за успеха или неуспеха на едно управление, защото четем фактите през призмата на интересите си.
 

Не приемам оценката за разруха и катастрофа, защото чета в нея желание да се спечели предварително предимство за хода на кампанията и за управлението после, каза той.

Днес по-важен е погледът напред, но трябва да прочетем уроците от всяко едно управление. Днес от името на ПГ на ДПС питам - ако и след следващи парламентарни избори някога, когато и да е, избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство; на ясна идеологическа коалиция, ако се изправим отново пред същата картина, какво ще правим; няма да съставим правителство ли; ще бойкотираме вота на суверена ли, попита той и каза, че трябва да се търси формулата на управление. Формулата за кабинета Орешарски бе зададена от българските граждани, обобщи той. И каза - дължим необходимото уважение, независимо от партийния прочит.

България няма нужда от президентска република, а от укрепване на парламентарната демокрация. няма нужда от отречени модели на управление, т.е. от проблематични коалиции, но и от модел, при който авторитетът подчинява институциите под себе си. Има нужда от управление на ясна и широка парламентарна подкрепа за закъснелите, но неотложни реформи.

Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в онзи четвъртък. Тогава ДПС заяви, че е партия, за която изразът "Властта не е самоцел" не е клише и даде знак като конкретно поведение, че можем да се лишим от власт в името на ценностите, каза Местан.

В 43-тото НС няма да бъдем опозиция на националноотговорните решения; бойкотът не е език на парламентарната демокрация. И призова към постоянен политически диалог.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4842 |18.07.2014 Местан: Разследващите да кажат кой е Д. П. в тефтера на Златанов . 10| 4895 |16.07.2014 Местан: Може да говорим и за разкриване на банковата тайна . 9| 4371 |04.07.2014 Местан иска консултации за законодателна промяна на НС . 29| 4968 |03.07.2014 Местан: Губим 17-18 дни парламентарно време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads