Реклама / Ads
20| 4270 |10.04.2020 НОВИНИ

Данаил Кирилов: Някой е имал интерес системата да не се ревизира

.
Очевидно е, че има интереси системата за случайно разпределение на дела да не бъде ревизирана и одитирана. Няма проверки на записите за логовете по време на проверките от инспекторатът на ВСС. Всички са имали причина и отношение към приемането на тази система.
 

Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

 

Поводът за изказването му е спорната система за случайно разпределение на дела, която функционира през последните пет години. Системата обаче се оказа "пробита", както я нарече Кирилов.

 

На заседание ВСС реиш да прекрати договора на фирмата, изработила системата заради лошата сигурност. По думите на Кирилов обаче експертите са уверелии, че от страна на разработчика няма данни за злоупотреба и оставяне на "задни вратички" за осъществяване на пробив.

 

"Сигурен съм, че системата е била достъпвана и манипулирана. Много са възможностите и хипотезите за това кой стои зад това. С подобна SQL инжекция е атакувана и Националната агенция за приходите, само че там атаката е била успешна. Системата е внедрявана почти на крак. Много пъти се е сменяла идеята и концепцията. Очевидно е, че има интереси тази система да не се ревизира", заяви още Кирилов.

 

По думите му крайната цел на системата е да се генерира просто лист хартия. Не е ясно обаче колко лица са замесени в това, колко верни са списъците със съдиите и колко опита са били осъществени преди генерирането на съответния лист.

 

"Това не е случайно. Кой го е позволил назад във времето е сложен, но важен въпрос. Не очаквайте от мен да персонифицирам и обвинявам конкретни лица. Очевидно е, че и тогавашния състав на ВСС, изпълнителна, съдебна власт имат отношение", заяви още Кирилов.

 

"Изобличаването на тези нередности накърнява престижа на съдебната система, да. Но е по-добре да знаем, отколкото да се заблуждаваме за основни неща за българското съдопроизводство. Ще разберем кой е. Истината излиза наяве", категоричен бе правосъдният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3786 |09.04.2020 Лекар от Еквадор: Чакаме някой да умре, за да приемем пациент с COVID-19 . 13| 3833 |08.04.2020 Кирилов: Очаквам вето за Закона за извънредното положение . 19| 7236 |07.04.2020 Човек на президента: Някой разбра ли за какво беше "спешната" пресконференция от МС . 7| 5042 |07.04.2020 Проф. Кантарджиев: Внимавайте с козунаците, някой да не е кашлял и кихал върху тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads