Реклама / Ads
0| 3256 |30.12.2022 НОВИНИ

Иван Брегов: Сегашният състав на ВСС е един от най-вредоносните

.
Закриването на спецправосъдието беше един малък елемент, който да върне някакво институционално доверие в системата, след като се установи, че в специализираната прокуратура и правосъдие доста добре виреят корпоративни интереси и те чрез рейдърство върху чужд бизнес могат да трансформират всяко едно имущество и всяка стопанска инициатива в това те да преминат в други ръце със съдействието на редови прокурори от специализираната прокуратура. Това беше съществен елемент, не е най-важното, но е една вярна крачка в тази посока.
 

Това заяви пред Българското национално радио Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика. 

 

По думите му задача на Висшия съдебен съвет и прокурорската колегия е била да образува дисциплинарни производства срещу прокурорите, за които стана ясно, че са съдействали по "Осемте джуджета" да се извършва рейдърство. Той припомни, че такива производства все още няма. 

 

Според него този състав на ВСС се е оказал "един от най-вредоносните".

 

"Виждаме двама души, които се отличават на общия фон - това са г-жа Дишева и г-жа Керелска. Останалите като че ли живеят в някакво особено блаженство. И двете инициативи за отстраняване на главния прокурор потвърдиха дългогодишните констатации на редица международни институции, че няма ефективен начин нито да бъде разследван както наказателно, така и дисциплинарно главният прокурор. Съответно няма смелост в прокурорската колегия, която да установи определени факти или да вземе решение поне за временното му отстраняване", коментира още Иван Брегов и добави:

"И общата мярка по НПК за временно отстраняване, и тази по Закона за съдебната власт няма кой да ги приложи. Те самите се инициират или от редови прокурор, или от главния прокурор, така че те не сработват практически като механизми".


Брегов припомни, че има изготвен законопроект, но според него няма политическа воля. 


Според него този ВСС е направил "най-лошото възможно", а именно:


"Повиши изключително много възнагражденията сред редовите съдии и прокурори и с това притъпи всякакви съпротивителни сили както за кариерно развитие, така и за опитите за овладяване на системата. Паралелно с това блокира голяма част от конкурсната дейност".


По думите му резултатът от това е всички да кротуват и да са доволни.


Българската държава е докарана до институционална немощ по отношение на съдебната власт, смята Иван Брегов и посочи, че тези недостатъци на българската институционална среда изяждат обществото ни:


"В това изядено от тези проблеми общество хора като стстуквото на главния прокурор Гешев или на добре развиващите се деца на разни членове на ВСС живеят добре с нашите данъци".


"Друг въпрос е дали ние, затъвайки в някои по дребни неща, не оставихме на заден план фундаменталните въпроси как е организирана българската съдебна власт. Това е нещото, което не сработи тази година", каза той. 


"През годините видяхме, че нивото в това кой оглавява българската прокуратура може да бъде главоломно сваляно. Всеки следващ главен прокурор след Борис Велчев е ниво надолу, като този път нивото е критично ниско. Политическото говорене от главния прокурор показва, че когато политическата власт е колеблива, той може да изземва и политически функции, които са несвойствени на прокуратурата, да показва мощ, че може да влияе на всеки един бизнес в България - неща, далече от правото и наказателния процес. Всичко това не подлежи на никакъв контрол", коментира Иван Брегов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2953 |23.12.2022 Кръстьо Раленков е носителят на наградата за поезия ”Иван Николов” . 5| 3046 |21.12.2022 Иван Хиновски: При арбитраж с ”Газпром” би трябвало да сме в силната позиция . 4| 3199 |20.12.2022 Иван Демерджиев: Ще има наказани полицаи до края на годината, мутрите не са както някога . 0| 3280 |20.12.2022 АЕЖ с призив към депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов и адв. Менко Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads