Реклама / Ads
5| 3243 |18.03.2021 НОВИНИ

Иван Брегов: Мнозинството във ВСС, което ще избере спецпрокурора, обича да угажда на политиците

.
Иван Брегов Източник: БГНЕС
„Този 3-месечен законов срок за избор на специален прокурор при висящо дело в Конституционния съд е добре подбран от управляващото мнозинство, защото се предполага, че изборите ще са минали, а ние знаем много добре, че мнозинството във ВСС, което трябва да избере този особен надглавен прокурор, обича да угажда на политиците“.
 

Това коментира по БНР Иван Брегов от Института за пазарна икономика във връзка с решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да подкрепи процедурата за избор на специален прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници.

 

По-рано президентът Румен Радев прати текстовете по създаването на такъв специален прокурор на Конституционния съд, а той образува дело по този въпрос.

 

„Изборите ще са минали до произнасянето на ВСС и съдиите ще знаят вече кои ще са управляващи, затова този 3-месечен срок не е случайно избран“, каза още той и допълни:

 

„По-скоро ние бихме се радвали КС да се произнесе по-бързо, макар темата да е сложна и важна, защото тя поставя под въпрос каква ще е оттук насетне съдбата с реформата на българската прокуратура“.

 

„Искането на президента Радев от една страна атакува като противоконституционно надглавния прокурор, защото той не е описан в Конституцията, а потенциалното образуване на наказателно производство срещу главния прокурор ще е подчинено само на Специализирания наказателен съд и то само спрямо това лице, което го поставя в различна позиция от всички останали български граждани“.

 

„Един от елементите обаче в искането на президента съдържа това, че може би главният прокурор ще стане твърде уязвим от една фигура“, коментира още Иван Брегов.

 

„Но тук, ако КС тръгне по тази пътечка да свръхзащитава главния прокурор, всяка последваща промяна или реформа би била възпряна отново от решение на КС.

 

Ако бъде взета другата позиция все пак за всевластието на Главния прокурор, това че трябва то да се сломи, не като се атакува конкретно статута на главния прокурор, а като се промени влиянието му в прокурорската колегия и ВСС и начина, по който се отчита - ако КС избере тази посока предполагам, че можем да имаме едно благоприятно, вярвам и срочно решение“, обобщи Брегов.

 

Той е на мнение, че процедурата по избор на специален прокурор трябва да бъде спряна до произнасянето на КС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5204 |16.03.2021 Иван Бакалов: Гласувайте, да прецакаме купувачите . 26| 8338 |13.03.2021 Иван Нейков: 50-те лева на Борисов са невярна стъпка . 4| 3118 |11.03.2021 Стартира "училище на дивана" за учениците от 5-и до 12-и клас . 9| 4494 |09.03.2021 Кралски глезльовци говорят за расизъм, а шокирани ли са от избиването на милиони жени и деца в Йемен, пита анализатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads