Реклама / Ads
1| 5503 |07.06.2007 НОВИНИ

Дънди Прешъс Металс подаде жалба в ЕК срещу българското правителство

.
От международната минна компания обвиняват министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че не изпълнява законовите си задължения и чрез бездействието си директно е нарушил някои клаузи от законодателството на ЕС.
 


 

Международната минна компания Дънди Прешъс Металс Инк /ДПМ/, която притежава дъщерни дружества в Канада, Холандия и България, внесе в Европейската комисия официална жалба срещу българското правителство, съобщи БГНЕС, позовавайки се на източници от компанията.

В жалбата се заявява, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не изпълнява законовите си задължения и чрез бездействието си директно е нарушил някои клаузи от законодателството на ЕС, включително:
- Свободата на установяване и свободното движение на услугите, съгласно чл. 43 и чл. 49 от Договора за Европейския съюз;
- Свободно движение на капитали съгласно чл. 56 от Договора за ЕС;
- Функционирането на вътрешния пазар по чл. 37 от Протокола от 2005г.;
- Върховенството на закона по чл. 6 и 7 от Договора за ЕС.
Конкретно жалбата касае разрешителните за два златодобивни проекта в България – за разработване на златно находище край Крумовград и за разширение на мощностите в Челопеч. И двата проекта очакват разрешителни вече повече от година и половина. Разрешителните все още не са издадени, въпреки че през март 2005 г. Българската агенция за инвестиции даде на компанията статут на Първи клас инвеститор и за двата проекта. Сертификатите за Първи клас инвестиция дават законно право на индивидуално административно обслужване, включително съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни.
По проекта за Крумовград министърът на околната среда и водите не свиква Висш експертен екологичен съвет, който да разгледа Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Законоустановеният срок за произнасяне по ОВОС изтече още през ноември 2005 г. Министърът не е представил аргументи в подкрепа на това свое бездействие. В случая с Челопеч министърът пренебрегва двете положителни решения на Висшия експертен екологичен съвет и не се произнася с решение по ОВОС. Крайният законен срок в този случай изтече през март 2006 г. Инвестиционният проект за Челопеч отговаря на всички изисквания на българското и европейското екологично законодателство, като при това идентична технология на предложената от ДПМ по двата проекта в момента се използва в минен проект във Финландия. И в този случай министърът не е предложил законосъобразни аргументи в подкрепа на отказа си от действие.
На 26 април 2007 г. петчленен състав на Върховния административен съд на България взе окончателно решение, с което задължава министър Чакъров да се произнесе по ОВОС за Челопеч, независимо дали ще го одобри или отхвърли. Въпреки категоричността на това съдебно решение, на 28 май 2007 г. в молба до съда г-н Чакъров заяви, че най-вероятно ще изиска ДПМ да стартира наново процедурата по ОВОС в Челопеч. Аргументът му е, че работата по настоящата Оценка е започнала през април 2004 г. и сега трябва да се направи отново, за да бъде валидна. Развитие по ОВОС за проекта в Крумовград все още се очаква.

“Ние направихме значителни инвестиции в България и възнамеряваме да инвестираме още. Спазихме всички закони и изисквания на държавата. И въпреки всичко необходимите екологични разрешителни за разширяването на добива в Челопеч и за разработване на проекта в Крумовград не са издадени”, заяви Джонатан Гудман, президент и генерален изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс. ДПМ призовава Европейската комисия да упражни своите правомощия, за да разследва продължаващото бездействие на министър Чакъров да изпълни задълженията си по закон. Жалбата ще бъде разгледана от Комисията, която ще реши дали да започне процедура срещу българската държава заради несъобразяване със задълженията й според Договора за ЕС. “Действията на министър Чакъров дават повод за сериозно безпокойство у всички, които искат да развиват дейност и да инвестират в най-новата държава-членка на ЕС. Вярваме, че Европейската комисия ще вземе необходимите мерки да подобри ситуацията”, заяви Лорънс Марсланд, главен изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс. „Особено високо ценим приноса на нашите 900 служители в България през целия този период на несигурност, както и подкрепата, която компанията получава от много други българи. Въпреки действията на министъра, Дънди има желание да продължи да играе положителна роля за развитието на страната.”
ДПМ придоби правата върху концесията за находище Челопеч и правата за проучване в Крумовград чрез участие в законна тръжна процедура, организирана от Дойче банк в качеството на синдик на предишния собственик през септември 2003 г. Българското правителство еднозначно подкрепи инвестицията на ДПМ в България. До 31 март 2007 г. ДПМ е инвестирала 99,6 млн. евро в Челопеч. В Крумовград ДПМ е инвестирала 39,5 млн. евро. Общо за двата проекта в България ДПМ е инвестирала 139,1 млн. евро. Ако получи необходимите разрешителни, ДПМ планира да инвестира допълнително 148 млн. евро в двата проекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8864 |05.06.2007 На 16 май се очаквал атентат срещу Младен Михалев - Маджо . 0| 4848 |04.06.2007 Ексминистър Антон Станков подаде оставка от Висшия съдебен съвет . 1| 5092 |03.06.2007 Жълтите се ежат на конгреса срещу тройната коалиция, царят я подкрепя . 0| 7025 |02.06.2007 Цялото ръководство на БСП подаде оставка, партийни членове в шок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads