Реклама / Ads
4| 4385 |12.06.2016 НОВИНИ

Даниел Митов: ЕС да отвори легални пътища за мигрантите

.
Даниел Митов
В интервю, публикувано под заглавие ”България не може да предложи острови”, министърът на външните работи на България Даниел Митов отговаря на въпроси, свързани с бежанската криза. Резюме на интервюто, отпечатано в днешния брой на австрийския ежедневник ”Ди Пресе”, е публикувано в емисията на информационната агенция АПА и в днешните броеве на вестниците ”Курир” и ”Залцбургер нахрихтен”.
 
"И България е за репатриране. Това е разумен начин за демотивиране на нелегалните икономически мигранти", казва Митов, споделяйки идеята за прилагане на австрийския модел, при който бежанците да бъдат прехващани още в Средиземно море и връщани обратно или приемани на определени острови, например Лесбос, за регистрация и разпределение.

Положително по света има модели, от които можем да се поучим. Но България не може да предложи острови. Двадесет и осемте членки трябва да водят този дебат в рамките на ЕС", заявява Митов.

Външният ни министър посочва и какви стъпки трябва да предприеме ЕС за решаване на кризата. Според него е необходима по-голяма интеграция за обща защита на външната граница на Съюза, уеднакяваване на бежанските и интеграционните системи, както и сключване на споразумения между ЕС и трети страни за връщане на нелегалните мигранти.

"Към бежанците, нуждаещи се от международна закрила, имаме задължения, които трябва да решим с фронтовите държави: Турция, Ливан, Йордания и други страни. Към икономическите мигранти нямаме задължения", казва Митов.

По думите му ЕС трябва да отвори легални пътища за мигрантите търсещи убежище, но и да се спре нелегалното влизане в държавите-членки. Митов поставя въпроса, че капацитетът на евросъюза е ограничен, а социалните системи на страните могат са застрашени при по-голям беженски натиск.

"Вниманието ни трябва да е насочено към спазване на границите и спиране на доходите на трафикантите. Безпощадно трябва да разрушим мрежите им. Защото с печалбите си те финансират частично терористични организации", коментира българският министър, който допълва, че квотите не решават проблема, а мотивират повече хора да дойдат в ЕС.

Според Даниел Митов Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. има нужда от преработка, тъй като е писана за хора, които бягат от комунистическите режими и не се отнася за маси от хора.

За санкциите срещу Русия той каза, че те са единственият инструмент, с който разполага ЕС, за да повлияе на поведението на Русия. "Ние не желаем военно, а мирно и дипломатическо решение, стабилизация на Източна Украйна", заявява Митов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4125 |02.06.2016 Даниел Митов: Мрежите за нелегален трафик на хора са активни . 0| 4082 |30.05.2016 Д. Митов: Да унищожим мрежите на трафикантите на хора . 9| 4173 |24.05.2016 Даниел Митов води българската делегация в Рим за 24 май . 10| 4017 |18.05.2016 Даниел Вълчев: Управлаващото мнозинство трябва да е с един кандидат-президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads