Реклама / Ads
54| 3998 |04.02.2021 НОВИНИ

Даниел Митов: Режимът в Русия затяга все повече хватката около гушите на гражданите

.
Даниел Митов
Обикновената реторика чуваме от Москва. Мечтата на сегашна Путинова Русия е в международните отношения да се говори за транзакционален интерес и да не се повдигат въпроси като човешки права и свобода на словото. Те много мечтаят за такъв свят.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия бившият външен министър Даниел Митов.

 

Той обаче бе категоричен - демокрациите не могат да не обръщат внимание на това, а освен всичко все повече хора в Русия искат смяна на режима.

 

"Санкциите срещу Русия имат своя ефект, но това е дълга писта и резултатът няма да е от днес за утр. Въпросът е, че САЩ и ЕС винаги се стремят да налагат санкции, които да удрят на правилното място - по хората, които нарушават човешки права, които са финансови и силови стълбове на режима, а да не са в тежест на обикновените руски граждани", посочи Митов.

 

Бездната между западните либерални демокрации и Кремъл се задълбочава, смята Митов. Като причина той посочи натрупването на случаите на брутално смачкване на опозицията и "асфалтиране на политическото пространство, в което не вирее нищо друго освен проправителствени партии и медии".

 

"Постепенно се акумулира сериозно напрежение у вече цяло едно поколение, израснало в условията на Путиновия режим. Това поколение израсна свързано със света, дори и само в интернет. Те знаят какво се случва другаде, какво е в модерния свят и виждат една все по-изоставаща Русия, в която 30 милиона души живеят с външни тоалетни. Искат някак си държавата им да просперира, а не незнайно защо да се харчат пари за странно поддържане на режима на Асад, режима в Африка", смята още Митов.

 

Той бе категоричен - честни и прозрачни избори в Русия няма.

 

"Доколкото легитимността на това управление е солидна, е спорен въпрос. Путин бе преизбран през 2017 г. и тогава социологията отчете драматичен спад в рейтинга му. Подобни тирании се държат на мита за собствената си сила. Разочарованието у хората дойде от факта, че Путин преназначи същото правителство. Очакваха се промени. После дойде пенсионната реформа, която просто увеличи пенсионната възраст. Вижда се преразпределението на националното богатство, което отива в тесен кръг приятели около Кремъл и Путин, строене на дворци, купуване на къщи и вили по Лазурния бряг", коментира още Митов.

 

Според него Алексей Навални е пределно наясно с риска, който е поел и е знаел какво ще се случи.

 

"Може би е разчитал, че няма да го арестуват веднага, но съм убеден, че си дава сметка с кого си има работа. Върнал се е осъзнато и подготвено. Политикът е политик на място. Не може да е дисидент, който говори разни неща от другаде", коментира още Митов.

Според него помилването на Навални е малко вероятен сценарий.

 

"Ако до момента Путин и обкръжението му имаха някакво намерение да смекчат тона и методите си спрямо опозицията, щяха да са го направили. Режимът в Русия все повече затяга хватката около гушите на собствените си граждани. Всяка една подобна тирания театрализира насилието. Целта е да се засили усещането у гражданите и те да помислят два пъти преди да кажат нещо или да излязат на улицата", посочи още Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4015 |13.01.2021 Мартин Димитов: Какви тротоари, бре? Това си е направо тротоАРТ . 9| 4166 |28.12.2020 Даниел Вълчев: Нинова не влиза в задкулисни уговорки, затова я нападат . 58| 9686 |27.12.2020 Даниел Вълчев: От лятото правителството е нелегитимно, Борисов сгреши . 0| 3163 |11.12.2020 Даниел Вълчев: Борисов се превърна в шофьор на нелегално такси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads