Реклама / Ads

 

20| 4114 |12.07.2021 НОВИНИ

Даниел Смилов: Трифонов поиска цялата власт, но това прилича на провокация за нови избори

.
Даниел Смилов Източник: БГНЕС
Трифонов на практика поиска цялата власт срещу съвсем фрагментарна и насипна ”програма” от приоритети. Той прави това с подкрепата на под една четвърт от електората и с около 60 депутата. Това е ход против логиката на парламентарното управление и прилича на провокация, целяща предизвикването на нови избори. Основният ефект от такъв ход е неяснота и липса на предвидимост. Зад подобна политическа конструкция - дори и тя да ”мине” през парламента - няма да е ясно кой и за какво стои.

Това коментира пред "Дневник" политологът Даниел Смилов. Според него едно такова правителство на малцинството може да разчита на неудобството на останалите партии, които ще трябва добре да обяснят на електората си защо не подкрепят такова правителство. По думите му върху "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" ще има натиск да приемат "управление на промяната".

 

Според него подобна конструкция трудно ще изкара дълго. "По-скоро замисълът изглежда е да се прокарат няколко ключови законопроекта, за да се ходи на избори при мажоритарна система", смята Смилов.

 

"Трифонов всъщност иска парламентът да му даде съгласие, за да управлява, с когото той реши, и както намери за добре. Това не е добър модел на парламентарно управление, колкото и добри да са намеренията на самия Трифонов и колегите му. Иначе идеята за министър по ромските въпроси трябва да бъде оценена високо - тя е и важна, и навременна", коментира още политологът.

 

По думите му основното послание е, че Трифонов още не е решил дали ще е управляващ в парламентарна демокрация или ще е някой, който просто иска да обърне системата с краката нагоре. Предложението му е съчетание на двете възможности, които обаче са несъчетаеми.

 

„Трифонов иска да играе ролята на персонален гарант, че всичко, което ще се случи е почтено и добро. Слави има своите качества, които е доказвал и в професионалната си кариера, и със публичните позиции, които е заемал. Но една система е добра, когато се опира не основно на качествата на една личност, а на институциите. В парламентарната демокрация тези институции са парламентът, партиите и коалициите. Трифонов иска да подмени всичко това с добрата си воля и намерения, което е политически наивизъм", добави Смилов.

 

Има ли вероятност според вас и какво би последвало тогава?

 

Според него има вероятност това правителство на малцинството да не бъде одобрено от парламента. След това ще има момент на размисъл между ГЕРБ, ДПС и БСП и най-вероятно нови избори.

 

"Българите искат промяна, но не дадоха 121 места на "партиите на промяната". Това е основата на драмата. "Има такъв народ" и "Демократична България" сериозно повишиха резултата си, но не получиха мандат за самостоятелно управление. Трифонов сега се опитва да постигне такова управление без да има мандат за него", коментира още Смилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 14818 |12.07.2021 Емилия Милчева: Слави Трифонов постави на колене всички партии . 16| 15437 |12.07.2021 Евгений Дайнов: Ходът на Слави Трифонов е дързък, но няма дълбочина . 9| 3311 |12.07.2021 Иво Инджов: Проектът на Трифонов за правителство на малцинството - оригинален, но неработещ . 17| 3862 |12.07.2021 Обещанието на Трифонов за македонски астронавт в Космоса прикова вниманието на медиите в съседката ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ