Реклама / Ads
0| 2278 |25.06.2024 НОВИНИ

Социологът Първан Симеонов: При нови избори ще се появят още по-силни радикални движения

.
Социологът Първан Симеонов Източник: БГНЕС
"При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения." Това мнение изрази пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".
 

"Тези, които трябва да намерят решение, бяха подложени на протестно електорално поведение. Борисов казва, че е по-добре да има по-партиен кабинет, защото това означава по-ясна отговорност и  по-голяма стабилност. Трифонов настоява за по-експертно и неполитическо правителство. Трудно е да се каже кой от двата пътя е по-смислен за страната. Ще трябва да се намери нещо средно. Мисля, че ГЕРБ се мъчат да направят това", поясни експертът.

 

"Вече се появиха някакви белези на пропуквания в БСП. "Величие" трябва да се пазят да не станат за смях и да не им разцепят групата. Дори ПП-ДБ нямат вътрешно единомислие по темата дали да се подкрепи такъв кабинет. Сигурен съм, че текат сондажи за получаване на по-широка подкрепа. Борисов се опитва да направи така, че всички да са доволни. Получавало му се е в годините, не знам дали този път ще успее", каза още специалистът.





Политическият анализатор Слави Василев на свой ред коментира, че няма да има правителство.

 

"Този път, по който продължаваме да вървим, не може да не ни отведе към реалната промяна. На Борисов му става все по-трудно. Това е ефект на надмогване на политическата система и елит. Ако сега не се състави правителство, или ще се промени политическата система посредством промяна в изборния закон, или ще дойдат нови играчи. Гражданите не трябва да живеят с усещането, че тази задънена улица ще ни отведе в неприятни моменти и усещания. Това е нормален процес. Липсата на перспектива за сериозна промяна все още е налице. Затова две трети не гласуват. Но това не е последната спирка", допълни той.

 

Според Симеонов разцеплението вече не е корупция-антикорупция, а е изток-запад.





"Любопитно е, че "Възраждане" говорят за анти-ГЕРБ фронт. Това показва първи признаци на гъвкавост. Рано или късно "Възраждане" ще трябва да направят завой, защото иначе остават неприложими в българската политика. Трудно обаче ДБ и Костадинов биха били заедно в нещо", смята анализаторът.

 

Не виждам с какво едни нови избори биха подобрили картината, посочи социологът. 

 

Той не е оптимист по отношение на дълбинните структурни промени.





"Нямаме сили да произведем качествена промяна. Конституционните са отрезвяващия пример. Не вярвам тези политици да имат мъдростта да мислят десет пъти преди да срежат. Нека оставим еволюцията да работи, да не променяме правилата й", категоричен бе експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2278 |25.06.2024 Енергийният министър отрече да има изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" . 2| 2820 |25.06.2024 Професор Радулов за Брендо: За човек от неговия калибър няма отказване, иначе ляга в гроба . 28| 11553 |25.06.2024 Да признаем честно: Кремъл е свърталище на убийци и психопати, а Песков е домашното животно на Путин! . 2| 5592 |25.06.2024 Богословът отец Михаил Михайлов за ФрогНюз: Не мога да потвърдя за външни влияния върху Българската православна църква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads