Реклама / Ads
18| 6923 |22.12.2023 НОВИНИ

Даниела Якова: Митрофанова е трябвало да се изкаже. Имала е вариант 1 - БНР и вариант 2 - при Недялко Недялков в ПИК

.
Източник: БНР
Интервюто на Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова трябва да се излъчи в някакъв момент - във вариант и форма, в каквито ние решим - за да може да се оцени неговото качество. 
 

Това каза пред БНР Даниела Якова, директор на програма "Хоризонт" на БНР и уточни, че аудиторията на Националното радио трябва да чуе и да разбере "защо ние не искаме това да се чуе".

 

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота, 16-и декември, да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване на журналистическите стандарти.

Якова обясни, че е гласувала на заседанието на Програмния съвет "с мнение, че това интервю няма да бъде излъчено тогава".

 

"Може би трябва повече да обясняваме за това решение на Програмния съвет, а да не се оправдаваме за него. За да може, когато това интервю се чуе, да имаш предисторията защо това решение се е случило", посочи още тя.

 

Даниела Якова беше категорична, че в "Хоризонт" забранени събеседници няма и добави:

 

"Има журналистическо качество на интервюто. Когато един журналист прави интервюто таке, че да запази своята провокативност, способността си да се съмнява във всичко, което чуе, тогава интервюто е място и жанр, с който можеш да представиш всеки един събеседник. ... Аз ще цитирам един уважаван от мен колега, който присъстваше на програмния съвет, той каза, че в това интервю го няма журналиста Петър Волгин".

 

Като директор на "Хоризонт" тя изтъкна, че "грешката на екипа на Петър Волгин беше, че анонсът за това интервю излезе в четвъртък, преди да е минала нашата планьорка в петък":

 

"Така остана усещането, че той ни съобщава какво ще прави в петък. Т.е. беше изпреварена възможността на прекия ръководител, на ръководството на програмата да му каже каквото и да е, свързано с това интервю".

 

Според Даниела Якова не е основателно питането защо е трябвало да се свика този Програмен съвет:

 

"А защо да не се свика! Какъв е проблемът в това? Това е мениджърският орган на БНР. Няма нищо по-естествено от това колеги на всички нива да се съберат и да обсъждат професионално съдържанието на нещо, което ще бъде или няма да бъде излъчено в нашия ефир".

 

Тя потвърди, че в петък, в 19 часа е било готово интервюто за излъчване и това е наложило Програмният съвет да се събере в събота сутринта - преди началото на предаването "Политически НЕкоректно".

 

Якова подчерта, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който излезе с публична позиция по казуса, "не може да каже да мине или да не мине интервю по БНР":

 

"Не, не ни накара да спрем интервюто! Дори смятам, че използваната от самия Волгин мантра в предаването му в събота - "Делян Пеевски ли ви накара да спрете интервюто" - не, не ни накара!". 

 

По думите на Даниела Якова появилото се няколко дни по-късно интервю на посланик Елеонора Митрофанова в агенция ПИК може да бъде тълкувано като потвърждение, че "г-жа Митрофанова е трябвало да се изкаже в публичното пространство":

 

"Тя е имала вариант 1 - БНР и вариант 2 - при Недялко Недялков в ПИК. Може да е съществувал и вариант 3".

Якова беше категорична и, че не може посланици да си избират журналистите, пред които да говорят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4993 |22.12.2023 Oсигуряват над 100 млн. лева от държавния бюджет за Столичната община . 13| 5709 |22.12.2023 От Параходство БМФ потвърдиха: Петима членове от екипажа на "Верила" са арестувани . 15| 4983 |22.12.2023 Министър Шалапатова: Стремим се да постигнем една нова национална цел – просперираща и благоденстваща България . 11| 5148 |22.12.2023 Доживотен затвор за тийнейджърите, убили български студент в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads