Реклама / Ads
0| 3304 |27.09.2022 НОВИНИ

Дания и Швеция съобщиха за проблеми по ”Северен поток 1” и ”Северен поток 2”

.
За два теча по газопровода "Северен поток 1" съобщиха шведските власти във вторник. За проблеми със "Северен поток 2" информираха и датските власти. Според съобщенията има течове.
 

Вчера бе съобщено за газов теч от новия газопровод "Северен поток 2", който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация. Тази сутрин се съобщава за значително спаднало налягане и в двете тръби на "Северен поток 1", по който от лятото не тече руски газ към Германия.


Заради течовете по "Северен поток 2" бе застрашен военноморския трафик край Дания. Властите отцепиха района в радиус от 5 морски мили (9 км) от тръбопровода, намиращ се в близост до остров Борнхолм. Датското министерство на енергетиката заяви, че е действало, след като е било информирано за спад в налягането. От там уверяват, че няма рискове за сигурността, свързани с течове извън забранителната зона.


Оперативната компания Nord Stream 2 AG каза, че спадът е станал през нощта. Мажоритарен акционер в компанията е руският държавен гигант "Газпром".


"Северен поток 2" бе построен, за да доставя газ от Русия за Германия и други европейски държави. Проектът за няколко милиарда обаче беше спрян, след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Газът не е бил изпомпван през тръбата и сега опасенията са, че големи количества от него могат да бъдат изпуснати в атмосферата.


"Северен поток 1“ пък - паралелен газопровод – беше спрян за няколко седмици, като "Газпром“ заяви, че извършва дейности по поддръжката, за да отстрани по-ранен теч. 


Шведските морски власти съобщиха във вторник, че са издали предупреждение за два теча - един в шведската икономическа зона и един в датската икономическа зона. Операторът на Северен поток 1 каза, че е засякъл спад на налягането, който по-късно беше потвърден от германското министерство на икономиката. Тръбопроводът е съставен от около 100 000 стоманени тръби с бетонно покритие, предназначени да издържат на промяната в налягането, на което газът преминава по време на пътуването от 760 мили от Русия до Германия. Те лежат на дъното на Балтийско море.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3025 |16.09.2022 България ще търси от Франция и Швеция ”Мираж” или ”Грипен” да пазят небето ни до идване на Ф-16 . 0| 2674 |11.09.2022 Швеция избира парламент . 0| 2955 |25.08.2022 Дания вече ни подкрепя за Шенген. България - вътре до края на годината? . 0| 2785 |19.08.2022 Стрелба в мол в Швеция, има пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads