Реклама / Ads
10| 4062 |25.10.2023 НОВИНИ

На дъното сме? Не и този път. България се оказа първа в целия свят по реформи

.
На дъното сме. На дъното сме по корупция, на дъното сме по медийна свобода, на дъното сме по доходи, по естествен приръст, но сме първенци по смъртност на пътя, смъртност, влошено здраве. Свикнали сме да чуваме всички тези печални констатации от европейски статистики, които нареждат България на последно място по всичко. Не и този път. Не сме свикнали да сме първенци що се касае до прогрес, но ето ни тук.
 

България е първа в Европейския съюз по реформи, касаещи върховенството на закона. Повтарям - първа. Страната ни изпреварва драстично Румъния, с която сме свикнали да се съревноваваме и която редовно ни задминава по всеки параграф. Нищо че заедно с нея влязохме в Европейския съюз.  

 

Това са констатациите в нов доклад на World Justice Project - международна организация, която проследява напредъка в областта на върховенството на правото по света.

Според последните данни държавите-членки на ЕС продължават да водят в световен мащаб по реформи в сферата. България и Словения отбелязват най-положителен напредък през 2023 г. Резултатите са предвид световния спад, който отчитат от организацията. Гърция и Белгия регистрират най-лоши резултати в областта, пишат от Euractiv.

България е на първо място в световен мащаб (+1,7%), а Словения е на четвърто място (+1,6%). България вероятно ще използва този резултат като аргумент пред Австрия и Нидерландия, когато стане дума за членството на страната в Шенген, което е блокирано от ветото на тези две държави. 

 

В същото време положителните новини ще стабилизират позициите на правителството и евроатлантическото мнозинство в парламента, пишат още от "Euractiv".

България, която имаше втория най-лош рейтинг в ЕС от 0,56 през 2023 г., оглави класацията по отношение на напредъка в върховенството на закона с 1,7% увеличение от 2022 г. и растеж в почти всички области.

 

Подобряването на съдебната система и нейната независимост може да се отдаде на радикални реформи, които бяха започнати през пролетта, засягащи главно прокуратурата. От изданието посочват, че отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор е било ключово.

 

България също така планира допълнителни конституционни реформи до края на годината, включително промени във Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Освен това се очаква страната да даде на гражданите директен достъп до Конституционния съд.

 

Гърция и Белгия се представят най-зле в ЕС, като регресират съответно спад от 1,4% и 1% спрямо 2022 г. Унгария спада само с 0.2% в сравнение с рейтинга си от 2022 г. Полша също регистрира спад в реформите по отношение върховенството на правото - 0.6% от 2022 г. насам.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4546 |25.10.2023 Линия на бедност от 526 лв. удари на синдикален камък . 2| 3921 |25.10.2023 Латвия засилва отбраната си. Страната ще купи от САЩ шест ракетни системи “ХАЙМАРС” . 5| 3766 |25.10.2023 Петър Витанов: България претърпя поредното унижение за Шенген . 31| 10658 |25.10.2023 Осман Октай пред ФрогНюз: ПП-ДБ ще имат сериозно представителство в местната власт след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads