Реклама / Ads
Frognews
6| 3850 |13.08.2019

ДАНС иска тотален достъп до всички данни за децата в МОН

.
ДАНС
Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС) иска да получи 24-часов достъп, до информационните масиви на образователното министерство. В тях се съдържат данните за всички учащи се – от предучилищната група до студентската скамейка, включително дали са прекъснали обучението си и дали са се местили в други учебни заведения.

Иска се пълен достъп и до регистрите и дипломите за завършено образование. Това става ясно от публикуван на сайта на министерството на образованието за публично обсъждане проект на съвместна инструкция между агенцията и министерството.

 

Като мотив за осигуряването на този достъп се посочва единствено изискването на текст от Закона за ДАНС, предвиждащ министерствата и ведомствата да предоставят на агенцията достъп до информационните си фондове, за да може агенцията да осъществява "събиране, обработване, систематизиране, съхраняване, анализиране, използване и предоставяне на информация на потребителите от агенцията, на държавни органи, организации, юридически лица и граждани съобразно функционалната компетентност на агенцията".

 

Изискването е прието преди повече от 10 години, още през 2008 г., но се прилага едва сега.

 

Предвижда се служителите на агенцията да влизат в системата на МОН от "автоматизирани работни места", които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност и "не могат да се използват за достъп до интернет или други мрежи", пише още в инструкцията. Тези места ще се администрират от специално определени системни администратори на ДАНС. Връзката ще се осъществява чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка). Действията на служителите на ДАНС в тези масиви ще се записват и съхраняват в бази данни към самите масиви.

 

Към момента ДАНС разполага с две подобни инструкции - за достъп до информационните фондове на агенция "Митници" и до масивите на МВР, нещо обяснимо предвид естеството на работата ѝ. Има няколко инструкции за взаимодействие с редица институции - държавна комисия по хазарта, КПКОНПИ, МФ, КЗК и др., съобщава Медияпул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Горещините продължават, оранжев код за Сандански утре 0| 3689 |11.08.2019 . Камарата на архитектите иска спиране на строежа на детската болница в София 6| 4742 |10.08.2019 . ”Булгаргаз” иска увеличение на цената на природния газ с 0,82% 1| 3321 |10.08.2019 . Поредна демонстрация в Москва с искане за свободни избори 13| 3499 |10.08.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ