Реклама / Ads
11| 5618 |19.05.2010 НОВИНИ

ДАНС прикривала опасни разкрития за горивото в АЕЦ - Козлодуй

.
Само Господ знае какво гориво за АЕЦ от Русия се внася у нас. Това сензационно твърдение е на атомния физик Георги Котев, който в момента живее в Италия. В България съм ходеща мишена и този разговор нямаше да се състои, ако бях останал, категоричен е специалистът пред Frognews.bg.
 
Той пръв разкри преди две години, че има много съмнителни обстоятелства около качеството и безопасността на руското адрено горино за АЕЦ-Козлодуй. Това му навлече огромни неприятности, натиск и заплахи за живота. Макар и в чужбина, българинът не спира да се бори за разкриване на истината. На 10 юли ще започне гладна стачка в знак на протест, че институциите в България продължават да крият истината по един толкова съдбоносен проблем, превърнал се в далавера за милиони на определено лоби.

Според изчисления на Котев до момента България е ощетена с над 500 млн евро. Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ от Русия ни изпращат обработено старо, което е значително по-евтино, но и доста по-опасно. Далаверата е по договорка с кръгове от българска страна.

През лятото на 2007 г. с Котев се свързали офицери от тогавашната Национална служба сигурност, преминала по-късно в ДАНС. Те проявили интерес към разкритията му и го помолили да събира материали и да ги анализирам. През пролетта на 2008 г. той предоставил на ДАНС категорични доказателства, че използваното гориво не е това, което официално се обявява. Изведнъж агентите прекратили връзката.

Всъщност не те, а ръководството на ДАНС не искаше да се работи по проблема. Бях принуден да напусна централата, след това и страната. Единственият шанс да се разкрият далаверите намерих в публичното оповестяване, но и това не помогна. Просто няма предишно, няма сегашно правителство. Разполагам с тайната кореспонденция, водена през 2008 г. между ДАНС и атомната централа, след моя сигнал. От нея се вижда, че ДАНС никога не е искала и няма да иска да разследва този случай, а камо ли да го разкрие. Агенцията защитава руски интереси, категоричен е Георги Котев.

Всички сензационни разкрития около продължаващия тъмен бизнес с ядреното гориво за АЕЦ-Козлодуй, за кръговете, които печелят милиони на гърба на държавата, за руските интереси в България, за мълчанието на ЕС и опасностите, които крият тези тайни четете в разговора с Георги Котев в рубриката „Интервю” на Frognews.bg.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5107 |22.04.2010 РЗС и US-журналисти искат криминални разкрития . 20| 5008 |19.01.2010 Гърците по-опасни от сомалийските пирати . 0| 4957 |23.09.2009 Опасни дрехи спря от продажба КЗП . 3| 5765 |29.05.2009 Спряха продажбата на опасния турски цимент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads