Реклама / Ads
10| 3946 |22.10.2021 НОВИНИ

МВР и ДАНС с мащабна акция в Пловдив. В схемата са замесени и общински служители

.
МВР и ДАНС с мащабна акция в Пловдив. Собственици на транспортни фирми и общински служители са задържани и привлечени като обвиняеми за неправомерно усвояване на пари от субсидии за градския транспорт.
 

В схемата има замесени общински служители, показало разследването. Фирмите изпълняват функциите на вътрешноградски транспорт. От Окръжната прокуратура в града вече са повдигнали обвинение на управителите на двете дружества.


По непотвърдена информация, обвинение за длъжностно престъпление е повдигнато на Александър Бебев - началник на организацията на движението в транспорта в Асеновгард. Определена му е парична гаранция от 5000 лв. Другият обвинен - Борислав Кръстев, който е бил директор на общинско предприятие ОКТ - Пловдив от 2016 до 2019 г., също е с парична гаранция от 5 хиляди лв. 20 хиляди лв. гаранция е определена за Пламен Вълков - директор общинско предприятие ОКТ - Пловдив от 2019 досега. Веселин Дошков - представител на дружество "Хеброс Бус", е обвинен за присвоена сума от малко над 21 млн. лв. за извършени транспортни услуги в Пловдив. Гаранцията му е 20 хиляди лв. Иван Чолаков - представител на "Автотранс 2000" ООД, е обвинен за прсвоена сума от почти 11, 5 млн. лв. за извършени транспортни услуги в Пловдив, както и присвоени над 45 хиляди лв. за извършени транспортни услуги в Асвеновград. Определена му е гаранция от 20 хиляди лв.


Според доказателствата до момента, замесените общински служители от Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения да упражняват контрол и проверка на представените от превозвачите документи и по този начин не установили, че предоставените данни не отговарят на истината. Извършени се обиски и претърсвания на множество адреси в града.

 

На брифинг бе съобщено от МВР:

 

Схема за неправомерно усвояване на финансови средства от субсидии за градския транспорт в Пловдив, нанесла щети за милиони левове на общинския и държавен бюджет, бе разкрита от служители на отдел „Икономическа полиция“ при областната дирекция на МВР и ТДНС – Пловдив. Благодарение на почти едногодишните усилия на разследващите е неутрализиран рискът областният град да остане без градски транспорт. Успешната реализация е оценена от прокуратурата, която вчера повдигна обвинение на двама управители на транспортни дружества и четирима общински служители. На шестимата са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“.

 

В рамките на продължителната съвместна работа е установено, че от 2016 година до настоящия момент са отпускани средства от общинския и държавния бюджет за подпомагане на две транспортни фирми за вътрешноградски автобусни превози в Пловдив. Според събраните доказателства, дружествата са получавали паричните суми на база на удостоверяващи документи, че работят на загуба с отчетен спад на пътникопотока и на продажбите на билети. Също така били представяли пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното. Като участници в незаконната дейност са заподозрени и четирима служители от общинската администрация – трима от пловдивската и един от асеновградската, които в разрез на служебните си задължения не са извършвали необходимите проверки и контрол за истинността на получената документация от превозвачите.

 

В хода на разследването са извършени значителен обем от процесуално-следствените действия - множество претърсвания в офиси на двете дружества, разпитани са свидетели, иззето е огромно количество документация и други веществени доказателства. Предстои да бъдат назначени съответните експертизи и да се анализира информацията от събраните материали.

 

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив, която с факс късно снощи категорично указа да не бъдат разгласявани материали по разследването.

На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР - Пловдив ст. комисар Димитър Балев и началникът на отдел "Икономическа полиция" комисар Славчо Алексиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3280 |20.10.2021 Следващата сряда КС ще се произнесе относно гражданството на Кирил Петков . 25| 5261 |17.10.2021 Капачките са блед намек за гражданска съвест . 14| 7498 |15.10.2021 ДАНС влезе в ТЕЦ ”Марица Изток 2”, ще подхване ли Илко Желязков и милионите за футбол . 4| 4397 |14.10.2021 Министър Стоилов сезира ВСС за гражданството на председателя на СГС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads