Реклама / Ads
25| 5265 |17.10.2021 НОВИНИ

Капачките са блед намек за гражданска съвест

.
Капачки, капачки...
Има една мисъл на Майка Тереза, която дава на безкористната помощ широк простор: Do it anyway. Което означава „Направи го така или иначе“. Под тези важни думи може да мине и „българският принос“ в благотворителността – събирането на капачки. Вече свикнахме периодично да слушаме и гледаме патетични и с патриотичен заряд изказвания на организаторите и медийните репортажи.
 

Тази година е купена линейка с оборудване за оказване спешна помощ на деца. Прекрасно! Но нещо не ми дава мира, нищо като „много шум за нищо“.

 

Не е прието и дори е опасно да се критикуват благородни начинания от този род. Всяко мнение извън общоприетите възклицания е определяно като лош вкус, неразбиране, цинизъм, хейтерство, антихуманност и пр. Както искате, но кампанията е повече ентусиазирана, отколкото изпълнена със съдържание. Странни и твърде приповдигнати са словоизлиянията за съпричастност, морал, съвест и пр. Прекалено много шербет...

 

Предлагам да слезем за малко на земята. Държавата е отпуснала за здравеопазване през 2021 г. около 5,5 млрд лева. С умно използване на тези пари би трябвало да сме сред водещите страни с качествено медицинско обслужване. Но не сме. На дъното сме: най-болна нация, най-лошо обслужване, най-висока смъртност, най-ниска средна продължителност на живота, кошмарен недостиг на медицински кадри, труден достъп до болнична помощ. Но с най-много болници на глава от населението в Европа и дори в света, с най-много болнични легла и аптеки. И с доста скъпи лекарства.

 

Здравеопазването у нас е завладяно от няколко мафиотизирани кръга. Корупция в „бялата“ система се координира и контролира от хора във върха на властта.

 

С капачки ли ще утрепете октопода? Шегувате се. И в грешна посока водите децата. Те трябва да знаят истината, а тя не е в капачките.

 

Нужни са други неща. Например обществен натиск за пълна прозрачност на движението на споменатите 5,5 милиарда. Къде, кой и как? Пълен отчет на извършената дейност, закупена апаратура, използвани клинични пътеки, строителство и пр. Защото собствениците на болнични заведения, клиники и лаборатории за медицински изследвания са милионери, а държавните и общинските болници тънат в мизерия и разруха, персоналът бяга при частниците.

 

Министерството и Здравната каса от години доказват, че държавата не се справя с контрола. Или не желае. Лечението у нас е бизнес, а не грижа, пациентът е плячка. Печалбите нерядко са по-големи от търговията с дрога, проституцията и трафикът на мигранти. Един грам кокаин върви на дребно около 160-200 лева. По около 900 лева на ден за лечение на здравно неосигурени пациенти е платила държавата през 2020 година! Сравнението е лесно.

 

Преди дни частни болници предложиха хора, които са заболели от ковид, но не са се ваксинирали, да плащат престоя и лечението. Това правело между 2 и 4 хилядарки на ден. Печелят без никакъв риск, законно и получават благодарности. А с дрогата е опасно – хванат ли те – отиваш в затвора.

 

Тези сравнения ще ядосат мнозина, но това не е лошо. Провокацията е търсена.  

 

Контрол, контрол и пак контрол! Прилагане на закона и спазване на правилата: от парламент, през изпълнителна власт и шефове на болници - до последния санитар.

 

Има директори с милионни годишни заплати, а подчинените им се борят за оцеляване в лоши условия. Хайде, събирайте капачки и подарете линейка на шефа-милионер...

 

В правителствена болница се разкриха престъпления за милиони и тъмни схеми с човешки съдби – с капачки ли ще излекувате този тумор? Ако всички събиращи капачки креснат под прозорците на бившия вече началник или пред кабинета на главния прокурор, ползата ще е голяма и реална.

 

Много от знаещите и можещите доктори, отдадени истински на тази велика професия, са изтласквани от нахални и алчни същества с бели престилки в периферията на общественото внимание. Централното място е запазено за политически удобните и за такива, които за едната слава са готови да участват във всякакви шоута.  

 

Промяната няма да стане изведнъж. Отпорът на замесените в бизнеса със здраве е жесток. „Бялото“ лоби е всесилно все още. И нека в тази битка приложим завета на Майка Тереза.  

 

Истинска благотворителност е тогава, когато дарителят се разделя с нещо, което му е нужно и скъпо. Всичко останало е ПР. Думите са на известни рок музиканти, които преди време разкритикуваха показната благотворителност.

 

Номерът с капачките е умилителен, вдига се шум, но съдържанието е доста семпло. А „бялата“ мафия се смее.

 

Да правиш добро е достойно. И най-малкият жест заслужава внимание. Думата ми е за ползите от резултата.

 

Ще кажете: Ние събираме капачки, а ти, умнико, какво си направил? В този сайт са публикувани стотици страници разкрития, данни и факти за корупция в здравеопазването. Посочвали сме виновни за проблемите, давали сме думата на признати експерти, които са посочвали пътищата за промяна. Това е нашият принос. В благотворителността, както и във всяка друга дейност, ползата е налице, когато работата се върши от професионалисти.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4172 |29.09.2021 Вирусологът Радка Аргирова: Възрастните да си сложат трета доза, антителата ”избледняват” . 6| 3930 |07.09.2021 Ива Митева: Дончева не ми е предлагала пари, но ми е намеквала за участие в кабинет . 23| 47921 |18.08.2021 Първан Симеонов: Карадайъ намекна, че съвременни турци и българи имат обща прародина . 17| 19867 |17.08.2021 Радев намекна - връчва третия мандат на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads