Реклама / Ads
82| 6164 |25.10.2021 НОВИНИ

Не искаме локдаун, не искаме ”зелени сертификати”, а да се правим, че няма слон в стаята. Е, няма как да стане

.
“След неуспехите със “зеления сертификат”, здравните власти прибягват до нов локдаун”. На крачка сме от подобни заглавия в медиите. На крачка сме от подобно решение. Социалният ни живот ще спре. Икономиката ще спре. Бизнеси ще фалират. Държавата ще се запуши. Недоволни сме от “зелените сертификати”, защото и те отнемали правата ни като граждани. Е, какво искаме? Барове и ресторанти да се пукат по шевовете, моловете да пращят, болниците да са фраш и всички дружно да се правим, че няма слон в стаята? Е, няма как да стане.
 

България все още не може да се оттласка от дъното в Европа. Първи сме по смъртност. Продължаваме да сме последни по брой ваксинирани в ЕС. Поредната вълна на COVID-19 изправя здравната система пред ново предизвикателство. На фона на всичко случващо се тече предизборна кампания и политици са се втурнали да печелят електорат с противоречиви послания, които не стъпват на базата на здравната логика. 

 

Истината е, че “зелен сертификат” наистина трябваше да бъде въведен. Здравното министерство постъпи правилно, защото другата алтернатива щеше да е ново пълно затваряне. То би дало своя резултат, но цената, която ще плати икономиката ни, ще донесе със себе си съвсем други предизвикателства. 

 

Здравното министерство обаче дълбоко сбърка в едно. 

 

Въвеждането на “зелен сертификат” от днес за утре предизвика хаос, който иначе бе напълно прогнозируем. Хора не можеха часове да достигнат до работните си места. Сред тях и лекари, които не са ваксинирани. Служители в държавната администрация. Учители. Децата бяха спрени от присъственото обучение, но можеха да отидат с родителите си на кръчма срещу “зелен сертификат”. Хората се юрнаха да се ваксинират, образува се струпване на хора, опашки, чакане. Онлайн системата се срина няколко пъти. 

А всичко можеше да се случи далеч по-спокойно. 

 

“Зелен сертификат” бе въведен в Израел още през март. Впоследствие такъв започна да се изисква за дейности на закрито и в други европейски държави. В този смисъл - идеята не е нито нова, нито е от вчера. А здравните власти у нас бяха добре запознати, че може би такъв момент ще дойде. 

 

Тогава защо не започнаха да говорят за това още преди месец? 

 

Ако същата заповед бе издадена с гратисен период през септември, например, всички неуредици в нея щяха да бъдат изчистени предварително. Хората щяха да си направят сметката, щяха да имат време да реагират. Работещите в редица сектори нямаше да се чудят как да стигнат до работното си място на следващия ден. 

 

Истинският проблем е в липсата на адекватна комуникация от едната страна, див популизъм от другата и едни объркани до болка хора, които не знаят на кого да вярват. Проблемът е в липсата на далновидност от страна на властимащите, които и да са те. Проблемът е в липсата на дългосрочното планиране. В заиграването с чисто човешките страхове, които са напълно нормални и оправдани. В ниската медийна и функционална неграмотност на обществото ни. В недоверието спрямо институциите. Все проблеми, които умишлено или не се трупат в продължение на години. Все проблеми, за които никой не е търсил решения, умишлено или не. 

 

Проблемът е, че с пандемията се злоупотребява политически. Ето например - ресторантьорите, които съвсем неотдавна заявиха, че предпочитат да работят със “зелен сертификат” пред това да затворят изцяло, се присъединиха към протестите срещу последната заповед на здравното министерство, с която тези сертификати бяха въведени. 

 

Въпросът е - наистина ли тоталния локдаун е по-приемлив за обществото от ваксините, които в исторически план не веднъж са спасили човечеството? Наистина ли предпочитаме да изолираме децата вкъщи, да спрем живота си и да прекараме поредната зима между четирите стени на собствените си домове? Наистина ли предпочитаме държавата ни да спре да работи, бизнесите да се чудят как ще оцелеят, държавата да се чуди откъде да вземе пари, за да им помогне и да изпаднем в още по-дълбока криза? 

 

“Зелените сертификати” са решение на много от проблемите ни. Но те не трябваше да се случват по начина, по който се случиха. И обществото с право е недоволно. Лекарите с право са недоволни. Защото години наред страната ни бе управлявана по същия хаотичен начин. А овладяването на пандемията през 2020 г. започна изначално погрешно - с еднолични и противоречиви решения, без хоризонт, без обяснения, без логика. Здравното министерство да не влиза в коловоза на Борисов и ГЕРБ. За да не гледаме същата трагикомедия. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2964 |22.10.2021 Д-р Миндов: Електронната система е в локдаун, няма лекарства за хронично болни . 31| 23966 |10.10.2021 Кирил Петков: Искаме ново лидерство на КПКОНПИ. Утре или във вторник обявяваме листите, ще ви изненадаме . 1| 2890 |05.10.2021 Петър Витанов: Не искаме да спираме технологичния прогрес, а да гарантираме основните човешки права . 6| 3279 |18.09.2021 Христо Проданов: 5 години БСП не се меси в президентската институция и искаме същото отношение и оттам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads