Реклама / Ads
3| 2947 |23.06.2021 НОВИНИ

Проверка в община Варна заради сделката за сметопочистването

.
Източник: БГНЕС
От ДАНС са започнали инспекция на сделката за сметопочистването и сметоизвозването във Варна. Поводът е предстоящият избор на фирма, която да събира отпадъците, съобщава NOVA.
 

„Има проверка, да. В действителност проверки има много в момента, всякакви. Всеки ден по много, но пак казвам няма и драма, защото депото е налично, има капацитет за години напред, т.е. за този период няма нищо, което да е притеснително от гледна точка на капацитета на общото ни регионално депо”, заяви кметът Иван Портних.

 

Договорът с предишната компания, който е бил с действие 10 години, е изтекъл на 26 май, но властите в морския град уверяват, че няма проблем с боклука.

 

Направени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон отпадък е значително по-ниска от тази, която е плащана досега на фирмата изпълнител.

Очаква се новият договор да бъде подписан утре, а ако това не се случи, ще бъде пусната нова обществена поръчка.

 

Няма опасност градът да затъне в боклук, тъй като в момента сметта се извозва директно в депото в село Въглен, уточни Портних. По думите му тази практика обаче не може да продължи дълго, тъй като има европейски и законови изисквания за сепариране на отпадъците.

 

Капацитетът на депото във Въглен е достатъчен за още три години напред, допълни кметът на община Аксаково Атанас Стоилов, на чиято територия е сметището. По думите му през този период предстои да бъде изградена и нова клетка.

 

Управителят на фирмата-собственик на завода за преработка на отпадъци в Езерово Емил Дичев обясни за БТА, че компанията не се е явила на обществената поръчка, обявена от община Варна, тъй като е имало поставени неизпълними условия.

 

Той уточни, че преговорите за сепариране на боклуците ще бъдат подновени и утре ще се проведе пряко договаряне.

 

Споразумението, ако бъде постигнато, обаче ще бъде в сила до 1 година или до провеждането на избор за изпълнител за дейностите по предварително третиране на отпадъците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3100 |22.06.2021 Започва проверка на депо за отпадъци ”Враждебна” . 0| 3135 |21.06.2021 Младежкото обединение на БСП и Цветелина Пенкова събират мненията на младите за бъдещето на Европа в Русе, Силистра и Варна . 31| 9192 |20.06.2021 Бойко Рашков: Прокуратурата бездейства по проверката на 38 политици и магистрати . 1| 3834 |17.06.2021 Съдът задължи МВР да даде материалите от проверката за насилието над Кенаров на АЕЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads