Реклама / Ads
5| 15731 |01.11.2023 НОВИНИ

ДАНС: Руският гражданин, който се укриваше в Руското посолство след експулсиране, е напуснал България днес

.
Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) излезе с официална позиция по случая с журналиста на „Российская газета“ Александр Гацак, след като по-рано днес стана ясно, че председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на руския гражданин. Мъжът е напуснал територията на България днес, уточняват от ДАНС
 

"Във връзка с дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България, със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев на руския гражданин Александр Гацак, акредитиран кореспондент в Република България на в-к „Российская газета“, са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз", съобщават от ДАНС.

 

Заповедта е на основание Закона за чужденците -  чл. 42, ал. 1, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 1 и ал. 2 и чл. 44, ал. 1.

 

Справката в закона показва, че основанията се отнасят към експулсиране на чужденец, на когото се отказва издаване на виза или влизане в страната, тъй като с действията си е поставил или може да постави в опасност международните отношения, сигурността или интересите на българската държава или за когото има данни, че действа против националната сигурност.

 

Мъжът е напуснал територията на България днес, уточняват от ДАНС. Той е бил призован на 29 септември за връчване на заповедта в Дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно - в сградата на ДАНС. Той отказва да се яви и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в България, посочват от службата за сигурност.

 

"ДАНС изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение", отбелязват от агенцията. Оттам допълват, че в тази връзка е потърсено съдействие от Министерството на външните работи.

 

За случая стана ясно първо от публикация на руския вестник.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4541 |01.11.2023 "Имаме супероръжие". Хамас се хвалят с подводен дрон, плаващ на дълбочина до два метра. Експерт - пропаганден трик . 1| 4513 |01.11.2023 БФС представи новият селекционер на националния отбор по футбол - Илиан Илиев . 10| 4537 |01.11.2023 МС одобри закупуването на бойни машини ”Страйкър” от САЩ . 12| 19843 |01.11.2023 Евгений Дайнов: Защо българите се гордеят със страната ни, но не и със собствените си способности?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads