Реклама / Ads
11| 8538 |26.02.2024 НОВИНИ

ДАНС разкри руски разузнавачи, представящи се за българи

.
ДАНС в действие
ДАНС разкри руски разузнавачи-нелегали, представящи се за българи, за да могат да шпионират в чужди държави. Това става ясно от официално съобщение на Агенцията.
 

Със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) на 26.02.2024 г. на руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руска Федерация и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация, е наложена принудителна административна мярка „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз" за срок от 5 години, посочват от контраразузнавателната служба.


Установен е периодът, в който двете лица са пребивавали на територията на Република България, представяйки се за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

 

В ДАНС е придобита информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

 

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не прави нищо, макар да е сезирана за даване на българско гражданство на руснаци с фалшиви документи. А това е канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа, обяви пред БНТ депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

 

Според придобитите данни, основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на България, твърди ДАНС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 20643 |26.02.2024 НАП напомня: Последен ден за плащане на здравните осигуровки . 13| 2407 |26.02.2024 Ивайло Мирчев: Никога не сме се притеснявали от избори, но сме убедени, че те в момента не са добро решение . 4| 2414 |26.02.2024 ISW: Руските медии масово неглижираха втората годишнина от инвазията в Украйна . 11| 7995 |26.02.2024 „Най-голямата страна ще се превърне в огромна язва на тялото на Земята“ Мнения за края на войната в самото начало и сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads