Реклама / Ads
7| 8744 |20.07.2018 НОВИНИ

Държавният департамент на САЩ за България: Корупцията е ендемична при големи проекти и в енергийния сектор

.
В докладите България е описана като държава, която предлага едни от най-евтините работни места в Европейския съюз (ЕС) и ниски и равни корпоративни данъци и данъци върху доходите. Няма законни ограничения за чуждестранната собственост или за контрола върху фирмите.
 

Докладите отбелязват растежа в икономически сектори като разработване на софтуеър, бизнес аутсорсинг и услуги за техническа поддръжка, като същевременно отбелязва, че ИТ и бекофис аутсорсинг секторите са привлекли много американски и други чуждестранни компании в България, включително Кока Кола, която наскоро откри в София развоен център за интелигентни технологии.

 

Същевременно чуждестранните инвеститори продължават да изразяват безпокойствие относно върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична, особено при реализиране на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

 

Недостигът на квалифицирана работна ръка, дължащ се на миграцията и застаряването на населението, става все по-осезаем и повишава разходите за труд в избраните сектори, се казва още в доклада на Държавния департамент.

 

Инвеститорите посочват и други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като например непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени, бавни процеси в съдебната система и ограничено прилагане на правата върху интелектуалната собственост.

 

От началото на 2018 година българското правителство открито обсъжда вероятността за прекратяване на дългосрочните си договори с два големи американски инвеститора, цитирайки необходимостта да се съобрази с регулаторните политики на ЕС. Една друга американска компания продължава да среща сериозни регулаторни и вероятно политически препятствия в опитите си да конкурира чужда компания с непоклатими позиции на българския енергиен пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3964 |20.07.2018 Демократична България: Време е за нов обществен договор за отбраната . 11| 11269 |30.12.2017 „Франс прес” за медиите в България: Автоцензура, „стабилност” и Делян Пеевски . 4| 6433 |06.10.2017 ЕК към България: Намалете университетите от 52 на 10 . 2| 5202 |04.10.2017 В процъфтяваща (по Борисов) България: Стареем, намаляваме и няма кой да работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads