Реклама / Ads
3| 4138 |12.11.2015 НОВИНИ

Даваме 50 хиляди евро във фонда в помощ на Африка

.
Бойко Борисов
България участва с 50 хиляди евро в създадения днес Доверителен фонд за развитие в помощ на африканските държави. Сумата беше публикувана от Европейската комисия заедно с първоначалните вноски и на останалите 27 страни от Европейския съюз, съобщи БНР.
 

Премиерът Бойко Борисов заедно с колегите си положи подпис на официална церемония по откриването на фонда в малтийската столица Валета. На второ заседание на високо равнище продължават преговорите с африканските лидери за общи мерки за спиране потока от нелегални имигранти.

 

Българският принос от 50 хиляди евро в Европейския фонд за Африка няма да натовари допълнително бюджета на страната, поясни премиерът, който участва в срещата на високо равнище в Малта, посветена на миграцията.

 

Въпреки призивите за повече пари от 28-те страни-членки на Европейския съюз, днес сумата, предложена на африканците в замяна на сътрудничество по миграционния въпрос, не надвиши 2 милиарда евро.

 

На фона на 1 800 000 000 евро, на някои могат да им се струват малко, но за нас са си пари, които са от Фонда за подпомагане, така че не е нужно от допълнителни да вадим извън бюджета. А дали правилно ще ги похарчат, просто има хора, които отговарят за това, поясни Борисов.

 

Първото заседание на Стратегическия съвет на извънредния Доверителен фонд ще се проведе още днес във Валета, за да се гарантира незабавното започване на дейностите. Доверителният фонд ще бъде председателстван от Европейската комисия. Помощта ще се използва за спирането  на трафика на нелегални емигранти и подобряване условията на живот в бедните африкански страни.

 

В този час лидерите на Европейския съюз ще се съберат отново на неформално заседание, за да се разберат относно масовото затваряне на граници по между си.

 

Ние насила никой не може да задържим в България – няма да правим затвори, за да ги задържаме. Ако не искат да стоят, и вие виждате сега с релокацията, няма желаещи да дойдат в България. Дори да ни ги изпратят насила, ние как ще ги пазим, отговори министър-председателят на въпрос как ще реагира България, ако Германия започне да връща регистрираните у нас бежанци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4279 |12.11.2015 Хиляди излизат на протест срещу цената на винетките . 0| 4720 |11.11.2015 Близо 15 % от парите на еврофондовете ще бъдат загубени . 5| 4342 |10.11.2015 Дянков и съавтор съставиха сборник за прехода в Източна Европа . 9| 4316 |10.11.2015 М. Миков за КСНС: Постфактум обсъждаме какво са решили началниците в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads