Реклама / Ads
7| 4451 |28.02.2024 НОВИНИ

Дават пожизнени пенсии на 133-ма музиканти

.
Пенсии
Проекторешение за особени заслуги към българската държава да бъдат отпуснати пожизнено държавни парични награди в размер на 500 лв. месечно на 107 души и в размер на 350 лв. месечно – на още 26 души, депозираха днес в Народното събрание депутати от ГЕРБ. Наградите се отпускат за изключителните постижения на посочените музикални дейци и цялостния им принос в областта на културата, а изпълнението на решението на НС се възлага на министъра на културата.
 

От години се води борба за отпускането на тези така наречени „персонални пенсии“ за изтъкнати дейци на културата – най-вече музиканти, певци, композитори, чиито документи за трудов стаж и осигуровки бяха изчезнали още преди години след пожар в архивите на Концертна дирекция. Така те не можеха да докажат документално, че са работили и са се осигурявали.

 

Сред новите носители на държавни парични премии в размер на 500 лева са Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, братя Благовест и Светослав Аргирови, Росица Ганева, Камелия Тодорова, Георги Христов, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева Найденова, Кирил Маричков и Валди Тотев от "Щурците", Йордан Караджов от "Сигнал", Митко Щерев, Илия Ангелов, Георги Станчев, Станислав Сланев (Стенли), Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Милчо Кацаров, Венета Рангелова, Александър Кипров, Мими Иванова и Развигор Попов, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев (ФСБ), Росица Кирилова, Богдан Томов и много още.

Сред втората група – носители на пожизнени парични награди в размер на 350 лева, са Иван Тенев, Дариана Генова, Александър Петров, Георги Начев и др.

 

Част от имената в списъка са на ветерани, други са на все още активно концертиращи артисти. В годините на соца всички те бяха високо ценени особено в Източна Европа и популяризираха успешно българския музикален гений по света, отбелязват вносителите на предложението.

 

С внесения проект на решение се цели да бъдат компенсирани всички лица, работили и упражнявали професията си като щатни служители на някогашното Държавно обединение "Музика", за които е установена липса на официални документи относно трудов стаж в държавните архиви, посочва се в мотивите. "Предлагаме чрез приемането на решението за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията да изразим заслуженото признание към музикалните дейци и техните екипи, прославили името на България по света", пише още в предложението.

 

Пожизнените пенсии ще се отпуснат по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация, приет по времето на Вежди Рашидов като министър на културата. Въпреки че на практика става дума за пенсии, при приемането на закона имаше спорове доколко е редно без доказателства за осигурителен стаж тези плащания да се наричат така. Затова накрая се стигна до решение почестта да се казва "държавна парична награда". През годините законът е ползван спорадично, като за първи път ще се приложи за толкова много хора.

 

Определеният размер е под минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която в момента е 523,04 лв., а от 1 юли ще стане 580,57 лв

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2682 |28.02.2024 Мистерия около руските шпиони: Самоличността на българина Денис Рашков е била открадната, а той е в неизвестност . 2| 2436 |28.02.2024 Делото "Дебора" пак тръгва, прокуратурата поправи обвинителния акт . 4| 2493 |28.02.2024 Българското Министерство на отбраната работи за допълнителна помощ за Украйна . 3| 2746 |28.02.2024 Официално обвинение за шпионаж в полза на Русия за българин във Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads