Реклама / Ads
0| 4199 |28.06.2016 НОВИНИ

Дават на съд данъчен, поискал си подкуп

.
Специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу П. Р. за поискване и получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение - престъпление по чл. 302, т. 2, вр. чл. 301, ал.1 пр. първо и второ от НК.

Обвиняемата П.Р. е назначена за държавен служител на длъжност ”Инспектор по приходите” в ТД на НАП – София-град, в дирекция ”Контрол”, Отдел ”Ревизии”, Сектор ”Ревизии”.

 

Съобразно длъжностната й характеристика П.Р. имала право да прави предложения за предприемане на мерки за предварително обезпечение на задълженията, както и за тяхната промяна или отмяна.

 

 На 18.12.2015 г. била издадена заповед за извършване на данъчна ревизия на ”Ю.Б.Б.” ООД, представлявано и управлявано от свидетелите С.К. и И. Ц. Ревизията следвало да обхване задълженията на дружеството по Закона за ДДС (ЗДДС) в периода 29.05.2013 г. до 31.10.2015 г., както и задълженията по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за периода 19.10.2011 г. до 31.12.2014 г. В ревизиращия екип участвала обвиняемата П.Р.

 

          В края на месец януари 2016 г. обвиняемата П. Р. провела телефонен разговор със свидетеля И.Ц. /едно от лицата, представляващи и управляващи дружеството/ по повод започващата ревизия и впоследствие по телефон и електронна поща двете продължили да комуникират.

 

Обвиняемата и свидетелката И.Ц. провели и няколко срещи помежду си, на които свидетелката предоставяла на обвиняемата счетоводни документи.

 

На 18.02.2016 г. обвиняемата П. Р. от личния си мобилен телефон се обадила на свидетелката И. Ц. и поискала лична среща с нея и със свидетеля С.К. На неустановена дата в периода 19.02.2016 г. до 22.02.2016 г., обвиняемата П.Р. посетила офиса на ”Ю.Б.Б.” ООД, находящ се в гр. София.

 

По време на срещата обвиняемата П.Р. заявила на свидетелите И.Ц. и С.К., че ще напише акт на представляваното от тях дружество, заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, а това е основание да се запорират банковите му сметки. Предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Обърнала се и към свидетеля С.К и му заявила, че освен тези две хиляди лева, е необходимо да прецени още колко ще даде за екипа й.

 

 „Свидетелят С. К. бил силно възмутен от поведението на обвиняемата и на висок тон я попитал как си представя, че той ще даде исканата от нея сума от 2 000 лева, както и допълнителна сума за ревизиращия екип, при положение, че дружеството ще бъде санкционирано по ЗДДС с глоба в размер на 20 000 лева. Обвиняемата П. Р. отвърнала, че трудът й е недооценен и че съставянето на акт за административно нарушение е най–малката неблагоприятна последица за дружеството, която е във възможностите й, да предизвика, за да навреди на търговското дружество. 

 

В следващите дни обвиняемата П. Р. продължила да звъни на телефона на св. И. Ц. и изисквала от свидетелката да попълва бланки на различни документи, изискуеми по ДОПК, като й обяснявала също, че на 01.03.2016 г. ще пътува за Куба.

 

За поискания подкуп свидетелите сигнализирали прокуратурата и започнало разследване от Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП.

 

На 29.02.2016 г. обвиняемата П. Р. позвънила на св. И.Ц. и се уговорили да се срещнат в 14,30 ч. пред сградата на ТД-НАП-София-град.

 

В 14,30 ч. на 29.02.2016 г., св. И.Ц. и обв. П. Р.  се срещнали в приемната на ТД НАП – София–град за граждани, където свидетелката предала на обвиняемата фактури за ревизираното дружество. След това по предложение на П.Р. двете излезли от сградата и се насочили към сградата на 133 СОУ ”Александър Пушкин”в София. Там обвиняемата попитала И.Ц. за размера на паричната сума, която й се носи, на което свидетелката отговорила, че носи две банкноти от по петстотин евро. Обвиняемата П.Р. поискала да получи парите и И.Ц. й ги предала. Банкнотите били предварително белязани от органите на разследването.

 

Непосредствено след вземането на подкупа обвиняемата П.Р. била задържана от служители  при ГДНП - МВР. На място бил извършен обиск на П.Р, при който били открити и иззети предадените й пари.

 

В хода на разследването са разпитани 18 свидетели, използвани са специални разузнавателни средства, назначени и изготвени са експертизи.

 

Спрямо П.Р. е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 4 000 лева. Наложена й е и забрана да напуска пределите на страната. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3941 |23.06.2016 Германски експерти предупреждават за война НАТО-Русия . 1| 4222 |22.06.2016 Съдават Европейска гранична полиция . 2| 4422 |17.06.2016 Зам.-министър Ваньо Шарков поискал да напусне надзора на НЗОК . 6| 4634 |09.06.2016 Издирваните за стрелбата се предават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads