Реклама / Ads
27| 7473 |28.02.2014 НОВИНИ

Давутоглу нарече агитацията на турски естествено право

.
Източник: Булфото
Турският външен министър призова за равноправно третиране на всички граждани в България. В интервю за bTV по време на посещението си у нас Ахмет Давутоглу заяви, че на турския език трябва да се гледа като на „автентичен", а предизборната агитацията на турски е „естествено право".
 

 

Ахмет Давутоглу обясни речта на турския премиер Реджеп Ердоган в Кешан, в която той нарече Тракия „жива история” на Турция, като недоразумение заради „грешен превод”. „Нашият премиер никога не е казвал подобно нещо. Няма турски лидер, който да каже това. Той спомена за нашето общо културно наследство в Тракия. Също както Месопотамия, която е на територията на Ирак, Сирия, Турция. Културата обаче е наша обща, на тези три или четири страни. По същата логика Тракия и Балканите са носители на обща култура. Това имаше предвид нашият премиер”, обясни Давутоглу.  

 

В същото време турският първи дипломат призова за уважение на всички културни и религиозни общности в България. „Днес докато разговарях с мои приятели, когато те ми казаха, че турския е чужд език в България, аз им казах – „не, турският е автентичен език, също както българския". Тези хора живеят тук и ще продължават да живеят заедно с българите и те са равноправни членове на обществото. Както в Турция където турския, кюрдския са майчините езици на нашите граждани, което се уважава. Това е новият ни подход като универсална ценност", коментира Давутоглу.

 

Той заяви, че Анкара гледа на всички партии в България като на легитимни партньори, избрани от българския народ. Турското правителство не се намесвало и не подкрепяло нито една политическа сила тук, независимо дали се казва ДПС или Народна партия за свобода и достойнство.

 

„Това, което искаме, е да се гледа на турците в България като на равноправни членове с другите етнически и религиозни общности. Те трябва да имат същите права, нито повече, нито по-малко от другите - право на религиозна свобода, право на лингвистична и културна свобода”, подчерта Ахмет Давутоглу.

 

По думите му, освен новините на турски език, има и много „други неща, които трябва да се направят”. „Например, пропагандата на друг език. Това естествено право навсякъде по света, особено в Европа", заяви той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5615 |27.02.2014 Атака и МВР в сблъсък заради Давутоглу . 42| 6964 |27.02.2014 Давутоглу поиска от Вигенин да се реши въпроса с турските имоти . 47| 6174 |18.02.2014 БХК подкрепи агитацията на майчин език . 14| 5952 |17.02.2014 Първанов: БСП и ДПС ще се договорят за уседналостта и агитацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads