Реклама / Ads
7| 5196 |04.03.2010 НОВИНИ

Дебат за депутатските заплати искат сините

.
Мартин Димитров Източник: Вяра Йовева
Депутатите трябва да са хора с акъл, с образование, с експертиза, за да могат да са в полза на обществото, а не който няма работа дай да го вкараме в парламента. Затова заплатите им трябва да са нормални, за да можем да докарваме тук необходимите хора.

Това каза в кулоарите на парламента съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде „Фокус”.

По думите му трябва да се направи много сериозен дебат за заплатите на депутатите. Системата трябва да е такава, че да стимулира хора с образование, опит и акъл, а целта трябва  да е съберането на най-грамотните хора. В момента обаче нома е сериозни проблеми, защото част от хората, които станаха депутати от СДС казват – на мен ми намаля заплащането и това е точно така”, коментира синият депутат.

Според него НС има нужда от качествени експерти, защото истинският голям проблем за българския парламент е качеството на законите. Много често се чака само Министерски съвет да ги внася, а те просто да минат от тук като административна будка и да продължаваме нататък, заяви още Димитров.

От своя страна председателят на НС Цецка Цачева обясни в пленарна зала, че начинът на формиране на депутатската заплата, който се регламентира в Правилника за организацията и дейността на парламента, не е променян от Великото Народно събрание.

Тя поясни, че в чл. 5 от правилника се казва, че народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Така на всяко 3-месечие главният секретар на парламента получава данни от НСИ. За периода 1 януари – 31 март е получено писмо, съгласно което главният секретар на НС Иван Славчов е уведомен от председателя на НСИ за размера на средното възнаграждение в обществения сектор. То е по-високо с 37 лв. в сравнение с предходното тримесечие. Така се получава увеличение на заплатите на народните представители в размер от 111 лв. Това е подвижна константа и има вероятност през второто тримесечие това възнаграждение да падне, коментира Цачева.

„Категорично отричам всякакви спекулации за процентно увеличение на възнаграждения, твърдения за в пъти по-високи възнаграждения”, заяви Цачева. Тя обяви, че нейната заплата е 3576 лв. „Моето възнаграждение се определя, съгласно чл. 6 от правилника, като трите средно работни заплати са увеличени с 55%. Толкова по размер е възнаграждението и на министър-председателя”, добави председателят на парламента. Заплатата на един редови депутат е 2307 лв. Върху тази база се получава процентно увеличение на базата на участия в комисии и заемани постове. Заместник-председателите на парламента получават 45 на 100 по-високо възнаграждение от месечното възнаграждение на депутатите. Председателите на Парламентарните групи получават с 35 на 100 по-високи заплати, заместник-председателите на комисии с 25 на 100, членове на постоянни комисии с 15 на 100 и парламентарни секретари с 10 на 100.

Текстът за формирането на депутатската заплата би могъл да бъде преосмислен, но няма механизъм, по който възнагражденията да бъдат твърдо фиксирана сума като размер, каза още Цачева. Въпроса ще бъде поставен за обсъждане на председателския съвет на парламента на 10 март. Едно от решенията може да бъде сумите, с които са увеличени заплатите на депутатите за първото тримесечие, да им бъдат приспаднати от възнагражденията за следващото тримесечие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5534 |02.03.2010 "Задържане под стража" искат за Ст. Николов . 1| 4922 |26.02.2010 Борисов и Емил Бок искат милост от ЕК за Дунав мост 2 . 1| 5347 |23.02.2010 "Лев инс" искат да съдят държавата? . 1| 4576 |20.02.2010 Архивите да проговорят, искат от РЗС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads