Реклама / Ads
16| 3732 |29.06.2021 НОВИНИ

Дейвид Ашър: Изтичането на COVID-19 от лаборатория е единствената смислена хипотеза

.
Дейвид Ашър, ръководител на разследването на Държавния департамент на САЩ за произхода на пандемията от Covid-19, сподели информация относно последните теории за произхода на вируса.
 

“На 15 януари т.г. нашето разследване разкри, че няколко служители на Института по вирусология в Ухан са се разболели тежко в началото на ноември 2019 г. със симптоми, наподобяващи тези на грип или Covid. Ние смятаме, че поне трима от тези хора са били приети в болница - но може би са били много повече. Също така смятаме, че някои от членовете на техните семейства са били заразени и че може би една от техните съпруги е починала през декември. Възможно е това да са случаи на грип, но стандартната процедура е хората, които работят в тези лаборатории, да се ваксинират срещу възможно най-много патологии, включително грип. Като се вземе предвид инкубационният период, вероятно всички тези хора са били заразени с Covid-19, а не с грип, още в края на месец октомври 2019 г. Това откритие беше липсващият елемент, за да разберем какво може да се е случило в Ухан. След това няколко изследователи от Института по вирусология изчезнаха - може би са починали или комунистическата полицейска държава ги накара да изчезнат, заради това, че са проговорили или са поставяли твърде много въпроси. Други очевидно са били повишени заради заслугите си към Народната република, включително д-р Ши Дженгли, който ръководи Центъра за нововъзникващи инфекциозни болести към Института по вирусология в Ухан. Какво са направили, за да бъдат възнаградени?", информира "Фигаро".

 

След това Ашър коментира обрата относно теорията за лабораторен произход на вируса, подкрепен и от президента на САЩ Джо Байдън.

 

"Мисля, че администрацията на Байдън в крайна сметка обърна внимание на нашата работа. Изглежда няма друга логична причина президентът да вземе толкова радикално решение. Вероятно е бил много шокиран. Ние също бяхме."

По отношение на самото разследване, ръководителят на Държавния департамент сподели.

 

"Разгледах случая по-скоро като мащабно местопрестъпление, отколкото като конвенционален анализ на сведения. Опитах се да формулирам хипотези за вероятните причини и да възстановя това, което може да се е случило, с помощта на сведения и информации от няколко източника. Има много важни некласифицирани информации, но те не бяха проучени изчерпателно. Понякога просто трябваше да ги съберем и подредим в последователен ред. Което е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но е изпълнимо. И точно това направи една изключителна група от изследователи в интернет, наречена Drastic, която включва впрочем и френски учени и изследователи. Част от проблема ми по време на разследването беше, че собственото ми правителство невинаги разбира научните въпроси или въпросите за технологичното разпространение. За да запълним празнотите, потърсихме специфични информации, с конкретни дати, и се консултирахме с учени, специалисти по синтетична биология.

 

Аз самият съм компетентен в разследването на незаконни финансови мрежи. Участвах в разследването, което разкри мрежата за ядрено разпространение на А. К. Хан, ученият, отговорен за пакистанската ядрена програма, после участвах в усилията срещу иранската ядрена програма. Работих също при администрациите на Буш и Обама в разследванията на мрежите за финансиране на “Ал Кайда”, Иран, “Хизбула” и “Ислямска държава”. Освен това, като дългогодишен инвеститор на рисков капитал в биотехнологиите, имам и много контакти в научния свят. Не всички сме били на едно мнение, но бяхме абсолютно аполитични и решени да хвърлим светлина върху тези елементи."

 

Относно поведението на Китай по въпроса, Ашър отговори: "От самото начало Китай има много смущаващо поведение. Бях в Пекин през 2003 г., като съветник в Държавния департамент, когато Американският център за контрол на заболяванията пристигна по време на епидемията на Sars. Тогава китайските здравни ръководители споделяха много информация, въпреки че не искаха пресата или тяхното население да знае за това. Не искам да кажа, че нашето сътрудничество е било пълно, но имахме достъп до определен брой данни и най-вече имахме екипи на място. Все още я нямаше тази голяма стена на мълчание, която впоследствие затвори страната. Този път Китай остана непроницаем. Властите в Пекин обявиха, че отказват всякакво бъдещо сътрудничество. Въпросът е защо Китай се държи толкова подозрително, ако няма какво да крие? Изтичането от лаборатория не е 100% сигурно, но на този етап това е единствената хипотеза, която има смисъл и която е в съответствие с това, което знаем."

 

 

За теорията относно произхода на COVID-19, Ашър коментира така.

 

 

"Според мен китайските власти са се опитали да контролират лабораторен инцидент още през октомври 2019 г., може би дори преди това. Опитали са се да премахнат и контролират разпространението на вируса, но не са успели. Възможно е също да се е случил инцидент и да не е било съобщено веднага за него на централните власти. Китай е много параноична държава, където хората, които не уважават партията, са затваряни или екзекутирани.

 

 

Ако погледнете хронологията, която винаги е красноречива, ще видите поредица от интересни дати. Забелязваме по-конкретно, че случаят в Ухан е поет от Китайската народна армия от 22 или 23 януари 2020 г. За ръководител на операцията бе определена генерал-майор Чен Уей, специалистка по биологични оръжия. Неин заместник беше полковник Цао Вучун, експерт по епидемиология на китайската армия, който беше също, и това не е съвпадение, главен съветник на Института по вирусология в Ухан. Това е сериозно признание, че Институтът е имал връзки с китайските военни изследвания. Военните нямат навика да решават проблеми на общественото здраве. Ако са натоварени с кризата, това означава, че програмата е била проблем, който е трябвало те да решат, и че са знаели какво точно се случва в лабораторията в Ухан."

 

 

Ръководителят на департамента сподели мнение, че военните в Китай са свързани дълбоко със случая.

 

"Китайците са свикнали да милитаризират граждански програми. Направиха го с космическите изследвания, аеронавтиката, ракетите, лазерите, кибернетиката и ядрената енергия. Направиха го и с биологичните изследвания. През 2007 г. ръководителите на Китайската народна армия заговориха за биологичната война като бъдеще на конфликтите. А когато говорят за биологична война, очевидно става дума за синтетична биология. От 2010 г. те ежегодно информираха за научните си изследвания в областта на биологичната защита, като споменаваха, че се извършват от Института по вирусология в Ухан. От 2016 г. нищо! Те спряха напълно да информират за тези програми. И точно тогава французите загубиха контрол над лабораторията си.
Това събитие трябваше да бъде първият тревожен сигнал. Поглеждайки назад, трябваше незабавно да прекратим всякакво сътрудничество с Китай, когато французите започнаха да губят достъп до своята лаборатория DSL4, към 2015-2016 г., а през 2018 г. бяха изгонени. Това беше пълно предателство на онова, което Франция се опитваше да направи, за да помогне на китайския народ. Американското правителство обаче не му обърна внимание. Националният институт по здравеопазване, USAID и Министерството на отбраната дори изглежда разшириха ролята си в Ухан, сякаш за да се възползват от отсъствието на Франция, вместо да бият тревога."

 

В заключение Ашър заяви, че Китай трябва да бъде санкциониран за случилото се с вируса.

 

"Целият свят стана жертва на тази пандемия. Това не е само трагедия, това е престъпление. Трябва да знаем как се разпространи. Ролята на Китайската народна република в този случай и умишлената дезинформация, проведена от китайските власти срещу целия свят, са в центъра на този случай, без значение как го разглеждаме. Китайският народ със сигурност не е отговорен. Но Си Дзинпин и неговите съучастници очевидно са. Мисля също, че са нужни санкции срещу Китай и много по-стриктен международен контрол на научните изследвания по вирусология, особено на експериментите за постигане на функционалност. Ако не го направим, това ще се повтори."

 

Превод "Гласове"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3466 |27.06.2021 COVID-19 може да повлияе негативно върху плодовитостта при мъжа . 4| 3570 |24.06.2021 Турски тест за COVID-19 дава 99% точност и е готов за 10 секунди . 3| 3007 |24.06.2021 Министър Кацаров не изключва нова вълна на COVID-19 през лятото . 1| 2963 |23.06.2021 Ваксините на AstraZeneca и Pfizer са ефективни срещу индийските варианти на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads