Реклама / Ads
5| 6012 |05.02.2010 НОВИНИ

Декласираха 4 участника от конкурса за магистрала „Тракия”

.
Магистрала „Тракия” Източник: Вяра Йовева
Отсечката между Стара Загора и Нова Загора от автомагистрала “Тракия“ ще се строи от Магистрала Трейс. Д. Обединението, в което влизат "Трейс груп ходл", "СК 13 Холд - Инг" АД, "Пътища и мостове" - Варна и "Пътно строителство" АД – Добрич. е предложило оферта от 137.868 млн. лв. , която според експертите е съмнително ниска на фона на останалите.
 

Това , стана ясно днес при отварянето на документацията на останалите на финалната права четирима кандидати да строят участъка. За сравнение най-скъпата оферта бе за тройно повече, а другите две бяха на цена между 250 и 300 млн. лeва. Останалите четирима участници са дисквалифицирани по неясни все още причини.

"Дълбоко съм впечатлен от разликите в цените на офертите, даже бих казал, че съм притеснен", коменитра министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. "Това е гигантска разлика, офертата ще се разгледа под лупа дали е устойчива. Ако можем да посторим участъка за толоква ниска цена, ще е чудесно", допълни той.

Затова и от "Трейс" е поискана допълнителна обосновка на цената, която излиза по 2 млн. евро на километър, при заложени в процедурата 3 млн. евро. За сравнение същата компания построи ЛОТ 1 от магистрала "Тракия срещу 2.6 млн. евро за километър.

В същото време може да се окаже, че е нарушено едно от изискванията на тръжната процедура, според което предложената цена за ЛОТ 2 да не е по-ниска с повече от 30% от средната цена на останалите оферти. В случая може да се окаже, че офертата на "Трейс" не спазва това условия.

По думите на Плевнелиев след като се сключи договорът веднъж, цената му няма да може да бъде променяна.
Общо осем оферти бяха подадени за ЛОТ.2 от автомагистралата, но от тях бяха отворени само четири. От надпреварата отпаднаха вторият български претендент - "Български магистрали" ("Главболгарстрой" на Симеон Пешов, Автомагистрали Черно море – Шумен, "Пътстрой-92" и "Иса 2000") турската "Доуш иншаат ве тиджарет", австрийската "Щрабаг" и хърватската "Конструктор инжинеринг".

“Трейс“ ще построи 32 километровата отсечка за 137.868 млн. лв. Тройно по-скъпа беше офертата на другите австрийци в конкурса - “Алпине Бау“, Предложението на гръцката “Актор“ е за 292 млн. лв., а на “Терна“ - 247 млн. лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5067 |05.02.2010 Юрген Рот: Няма да дойда в София, още ми се живее! . 1| 4554 |05.02.2010 Ж.Христов: Има само добри намерения за здравна реформа . 17| 17698 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads