Реклама / Ads
0| 3141 |02.10.2023 НОВИНИ

Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия ”Демографската картина - цената на неравенствата”

.
Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ на 6 октомври, от 10.00 часа, в София Ивент Център (Мол „Парадайз“, ет. 3). Входът е свободен.
 

Социалистите посочват в поканата за събитието, че демографската трансформация е оценена от Групата на Прогресивния алианс на С&Д в ЕП като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа, с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход.

 

В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века страната ни ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто.

 

„Голяма част от мерките, които днес въвеждаме, са временни и палиативни. Нужни са задълбочен дебат и всеобхватна промяна в общественото мнение, кардинални хоризонтални решения в бюджета, икономиката, социалната политика, здравеопазването и образованието. Необходимо е темата да стане приоритет на ниво президент, министър-председател и Народно събрание. Важно е постигането на политически консенсус по националната ни стратегия за справянето с демографската катастрофа, така че всяко следващо правителство да следва начертания път, за да я има България. Въпрос на избор е да направим социална промяна сега – знаейки, че е спешна и плашеща, но все пак – още възможна“, категорични са българските социалисти в ЕП.

 

Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, Сергей Станишев и Петър Витанов, а с видеообръщения ще се включат заместник-председателят на ЕК за демокрация и демография Дубравка Шуица и вицепрезидентът на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Рована Плъмб. Елена Йончева ще обобщи първата част и ще представи своите коментари.

 

Като основен говорител в дискусията е поканен доц. д-р Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, а демографската прогноза до 2040 г. ще бъде представена от гл. асистент д-р Борис Казаков от БАН. За икономическите, социалните, регионалните и информационните неравенства ще говорят Антоанета Иванова – председател на УС на Национална мрежа за децата, Цветелина Пенкова – член на ЕП, Димитър Бранков – съветник на председателя на БСК, Любослав Костов – вицепрезидент на КНСБ, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, както и социологът Чавдар Найденов.

 

На форума се очаква да бъдат предложени решения за демографските проблеми пред страната, както и конкретни мерки в Бюджет’2024 в областите здравеопазване и образование от Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“, д-р Мефтуне Шефкетова – ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ Токуда, д-р Александър Кобаков – началник на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ „Света София“, проф. д-р Милена
Георгиева – Института по молекулярна биология, БАН, Христо Монов – Дружество на психолозите в България, Йорданка Бенова-Ананиева – заместник-кмет на община Бургас и Стефан Кръстев – заместник-кмет на община Перник.

 

Модератори на втория и третия панел в петък ще са Калоян Паргов и д-р Таня Андреева. Димитър Ганев ще представи социологическо проучване по темата, проведено през месец септември от Изследователски център ТРЕНД.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в

ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4131 |28.09.2023 Шпионинът Васиан твърди, че българските свещеници нямат право да служат в Руската църква . 15| 5624 |17.09.2023 Разузнавачът Бойко Пенков: Българските служби са пробити . 1| 4932 |16.09.2023 Ед Шийрън на обиколка из българските села? Възможно е . 6| 4558 |12.09.2023 Тихомир Безлов: В българските служби попадат хора, които не си вършат работата от страх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads