Реклама / Ads
0| 2410 |30.05.2024 НОВИНИ

Калоян Паргов: Всяко политическо решение трябва да има оценка за въздействие на демографските процеси

.
За всяка една държавна политика или политическо решение, независимо дали се формира от законодателната или от изпълнителната власт, трябва да има оценка за въздействие на демографските процеси. Да е ясно как едно управленско или политическо решение и действие допринася за подобряване на демографските тенденции всредносрочен или дългосрочен план.
 

Това предложение направи председателят на СИНПИ д-р Калоян Паргов по време на форума „Демографското бъдеще на България. Инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал“, организиран от „Стандарт“, в който взеха участие министри, представители на научните среди, бизнеса, синдикатите и неправителствени организации. Предложението ще залегне в меморандума, около която се обединиха участниците в събитието.

 

Паргов припомни, че преди две години на първия форум на СИНПИ бе обявена основната цел на сдружението – търсене на решения на демографските проблеми през призмите на различните сектори и политики,  и го нарекоха проблема на проблемите. „Две години по-късно аз считам, че това е задача на задачите. Когато си поставим задача, имаме цел, това предполага действие. Вече е крайно време за активни действия“, обясни председателят на СИНПИ.Той се спря на факторите, които влияят на демографските процеси, като на първо място постави политическа стабилност или нестабилност в държавата. „Когато има усещане за политическа нестабилност, има усещане за липса на перспектива, хората спират да планират и влизат в авариен режим на мислене за намиране на нова перспектива за работа и живот“ каза Калоян Паргов.

 

На второ място като фактор посочи големите проблеми на икономическото ни развитие и дисбаланси през последните години, които са  довели до по-голямо социално разслоение, а от там и до големи регионални диспропорции. „За мен има три кита – икономика, образование и здравеопазване. Без силна икономика няма как да финансираме и да стимулираме политики в разходоемки сектори, каквито са образованието и здравеопазването“, убеден е той.„Демографията е изключително инерционен процес, той не може да се реши сега и веднага или след две години. Ако започнем сега и сме систематични и постоянни, резултатите ще дойдат най-рано след десет-петнадесет години и да се видят първите промени в тенденциите. За мен това не трябва да бъде приоритет, а основна цел, на която да бъдат подчинени политиките“, категоричен бе д-р Паргов.

 

Според него ключов принцип трябва да е равният достъп, защото социалното изключване става все по-голямо, заради социално разслоение и неравенства.

 

„Много ми се иска да не мислим за еврозоната и за Шенген като някакви големи цели, които си поставя едно или друго правителство, а като инструменти, с които да подобрим качеството на живот, бизнеса, икономиката и от там на демографските тенденции. Това са инструменти, които трябва да използваме ефективно“, счита Калоян Паргов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12019 |30.05.2024 Хаос с марка "БДЖ": Частна компания иска да вози пътници по жп линията София – Бургас . 0| 2464 |30.05.2024 Прокуратурата: Разпитани са повече от 10 души по случая с насилие в детска градина във Велинград . 9| 2745 |30.05.2024 Юхан Лепасаар: Войната, която Русия води физически в Украйна, но и цифрово в цяла Европа . 19| 2930 |30.05.2024 Експерт за случая с убитата жена от питбул: Причината не е породата, а човешката безотговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads