Реклама / Ads
4| 4668 |02.12.2019 НОВИНИ

Демократична България поиска оставките на всички шефове на Топлофикация

.
С декларация, посочваща, че ниският управленски капацитет на дружеството и на цялата общинска администрация е основна причина за критичното положение на Топлофикация, излезе днес групата на Демократична България в Столичния общински съвет.
 

Общинските съветници от третата по големина група призоваха също така да се приемат мерки за изграждане на капацитет за директно участие на Топлофикация на енергийната борса без посредници, както и за избирането на нов независим контрольор от средите на международно признатите одиторски компании, който да проследи събитията, довели до катастрофалното състояние на най-голямото общинско дружество.

 


Вижте пълния тест на Декларацията:


"Най-голямото общинско дружество – Топлофикация София ЕАД – е в практически фалит и това е илюстрация за ръководния капацитет не само на конкретното дружество, но и на цялата общинска администрация. Говорим за фалит, който излиза наяве на фона на предложенията за покачване на данъците в София.
Какво се оказва? Че общинската администрация, която се кани да иска още пари от гражданите, не съумява да управлява адекватно онова, което вече й е било поверено. Затова общинските дружества, вместо да допринасят за приходите на града, тежат като воденичен камък на шията на всички граждани.
Загуба от 88 млн. лева за деветмесечието при планирана 14 млн. лева за цялата 2019 година е истински погром за Топлофикация. Този резултат е следствие от изключително слабото управление на компанията, а не само от цитираните обективни фактори – покачването на цената на въглеродните емисии и повишените амортизации, вследствие от извършената преоценка на активите на компанията, с единствената цел да се покаже, че собственият й капитал е положителен.
Очевидно е, че сегашното управление на топлинната фирма няма нито капацитета, нито уменията да продължава да се разпорежда с активи и пасиви за по милиард лева. А вече не разполага и с доверието на столичани.
Крайно време е принципалът на дружеството – Столичният общински съвет – да участва по-активно в този процес. Включително като се върнем към едностепенна форма на управление – без надзорен и управителен съвет, а само със Съвет на директорите, който да бъде избиран директно, след публичен конкурс, и да отговаря пред Столичния общински съвет.
През изминалата седмица, по време на изслушванията в комисиите, ни беше съобщено, че решението за избора на нов изпълнителен директор, за когото проучихме, че няма добри референции от предишните си работодатели, е взето без ясни правила, направо чрез гласуване в Надзорния съвет. И макар да отговаря на закона, това решение е в разрез с добрите практики за управление на фирми в тежко финансово състояние.
Няма как да отминем скандалния договор за посредничество при търговията с електроенергия, сключен с Гранд енерджи дистрибюшън ЕООД без конкурс. Беше ни съобщено, че той изтича след месец, но ние настояваме незабавно да се приемат мерки за изграждане на капацитет за директно участие на Топлофикация на енергийната борса без посредници. Енергийните експерти на Демократична България са готови да участват със своите знания и опит в този процес, който ще бъде ключов за подобряване на финансовото състояние на дружеството.
Проблемът не е и единствено финансов. Не виждаме също така никаква амбиция в директорите на компанията за промяна на манталитета и поведението й спрямо нейните клиенти. Една пазарна икономика прогресира, когато субектите в нея се борят със зъби и нокти за това да привлекат нови потребители. При Топлофикация имаме множество оплаквания, свидетелстващи за открито пренебрежение към клиентите. Това е и причината хората да бягат от услугата и във все повече блокове процентът на абонатите да пада под критичния минимум.
Призоваваме за бързи оставки на всички членове на Надзорния и Управителния съвет на дружеството, защото са отговорни за трупащите се планини от дългове. Нека покажат лично достойнство и се оттеглят сами.
Настояваме и за избирането на нов независим контрольор от средите на международно признатите одиторски компании, който да проследи събитията, довели до катастрофалното състояние на Топлофикация!
Настояваме час по-скоро да се започне процедура за външен мениджър на компанията. Смятаме за ключово това да бъде фирма със значителен опит в бранша, необвързана със структурите, които досега са я източвали. Фирма, която да даде ясни ангажименти за инвестиции, за разделяне на топлопреносната мрежа от производството на пара и електроенергия, и за опции за свързване на независими доставчици на топлина, включително екологични такива. Това е бъдещето, което ще позволи на София да има евтино отопление и чист въздух.
Крайно време е Топлофикация София да се превърне в модерно енергийно дружество, което:
активно внедрява новите постижения за ефективно и екологично производство на електрическа и топлоенергия;
участва без посредници на енергийната борса и печели от високоефективното комбинирано производство;
предлага най-добрите услуги на поносими за клиентите цени;
носи полза на всички софиянци, а не прахосва парите им и ограничените природни ресурси."



 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4739 |02.12.2019 Разследването на БФС върви в цяла България . 11| 12968 |01.12.2019 „Нойе Цюрихер Цайтунг“: Борбата срещу корупцията в България е инсценировка . 1| 4439 |01.12.2019 Посланичката на Албания: благодаря на България за помощта! . 18| 7919 |01.12.2019 Стево Пендаровски: Стига мъгла! Дойде време за отношения с България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads