Реклама / Ads
1| 3934 |15.12.2023 НОВИНИ

Демонстрационно залесяване по ОПОС се проведе на територията на ДГС-Карнобат

.
„Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен изпълнява Проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.
 

В изпълнение на проекта ЮИДП ДП гр.Сливен проведе демонстрационно залесяване на фиданки на територията на Държавно горско стопанство – Карнобат. Горски служители и ученици от горскостопанската паралелка към СУ „Христо Ботев“ - гр. Сунгурларе заедно се включиха в залесяването на дръвчетата. Лесовъдите запознаха присъстващите с процесите по залесяване, дейностите по проекта и нагледно показаха как правилно да засадят фиданките. Чрез направата на ръчни тераси, изкопаване на дупки и засаждането на дръвчетата в тях, учениците участваха в създаването на новата култура. Общата засадена площ на културата е 24 дка и се намира в землището на с. Есен, като в нея са залесени 12 000 дръвчета от дървесния вид червен дъб в изпълнение на проекта. 

 

Част от териториите за залесяване по проекта са в рамките  на защитени територии от Натура 2000, сред които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „Дервенски възвишения“, „Екокоридор Камчия-Емине“, „Свети Илийски възвишения“, „Бакаджиците“, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан - буфер и др. Чрез проекта ще се подобри природозащитното състояние на горски природни местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишаване адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата и повишаване потенциала им за усвояване на емисии на парникови газове.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 13930 |15.12.2023 "КостЯтуция": Българският Хамас на копейкиновци ли управлява държавата или има и закони?! Що за нация сме? . 1| 3975 |15.12.2023 Годишната инфлация се сви до 5,4% през ноември . 0| 4025 |15.12.2023 Тимъти Шаламе влиза в обувките на Уили Уонка и света на шоколада . 3| 3951 |15.12.2023 Образователният министър отива във Враца, за да провери случая с детето, отглеждано в обор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads