Реклама / Ads
36| 9856 |11.08.2020 НОВИНИ

Ден 34: В четвъртък протестиращите затварят Народното събрание, ако няма оставка /видео/

.
Източник: БГНЕС
В четвъртък ще бъде блокирано Народното събрание, ако няма оставка на правителството. Протестите в София и други градове продължават. Блокирани остават възлови кръстовища в центъра на столицата - Орлов мост, подходът към булевард „Цар Освободител“ до президентството и булевард „Княз Ал. Дондуков“ пред Министерския съвет. В ход е и подписка в подкрепа на исканията на протеста.
 

22-22,30: "Народе , мишките се скриха. Народът е на барикадата. Младостта на България не спи. Часовете ви са преброени", се чу глас от Орлово гнездо

 /Орлов мост/, където някога са били посрещани заточениците ни от Диарбекир.

 

Очаква се да бъде възстановена барикадата пред Софийския университет. Хората вече трудно се спират, каза един от организаторите на барикадата на Орлов мост Тихомир Василев


.

21,30-22: Архимандрид Дионисий е духом с хората от Орлов мост.


.

"За правителството не е време за оставка, а за съд и Божие възмездие, прошка не може да се даде. Това е престъпление срещу човечеството, това е липса на бъдеще за следващото поколение" каза архимандрид Дионисий.


.

Необходимо е да премахнем тази престъпна шайка. Не приемам премиера да не бъде разследван заради корупционни сделки с цел икономически облаги, каза бившият шеф на Гранична полиция ген. Валери Григоров

 

Част от протестиращите преминаха СУ и достигнаха Орлов мост..

Пред Народното събрание има жива верига от полицаи, които мълчаливо следят протеста.


21-21,30: Шествието тръгна към Ректората. Там се организира дискусионен клуб по различни теми.


.

Протестиращите запяха "Мила родино". След химна пак последваха скандирания за оставка.


.

В четвъртък заповядайте с домати mред Народното събрание на общонационален протест. Нас не ни е страх, тях ги е страх от нас, продължи другият организатор адв. Нниколай Хаджигенов. Утре Орлов мост стана зона за спорт, допълни той.

 

В четвъртък ще затворим Народното събрание, ако утре няма оставка - обяви един от организаторите Велислав Минеков. Ако няма оставка ще вземем важни решения Те продължават да мислят, че ще им се размине, че ще им простим. Няма да стане, каза още той.

 

20-21 часа: Протестът продължава с речи на хора от площада

 

Огнено слово за оставка на властта дръпна карикатуристът Чавдар Георгиев.


.

"Оставка!, Оставка! Оставка!, Довиждане!, Довиждане, метри" - кънти в Триъгълника на властта.


.

 

Не искаме повече мутри да ни управляват . Мутрите вън! Ние знаем, че можем да променим тази държава. Знаем че сред политиците има честни хора, които ще променят България, каза от трибуната млада девойка.


.

Оратор на площад "Независимост" призова за сваляне на некадърноо и неителигентно управление. Той поиска на площада да дойдат и застнат с лицата си хора от творческата интелигенция на България.

 

И днес протестиращите дадоха начало на недоволството си със замеряне на сградата на Министерския съвет с различни хранителни продукти. Днес те заложиха на домати, като в продължение на няколко минути обстрелваха зданието.

 

"Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива" пред БНТ.

 

18-19,30: Нели и Ирина Симеонови, майка и дъщеря от Русе, се подписаха: „Искам промяна за младите. Подписът не значи толкова много промяна, аз не мога, но народът може“; „Искам да остана да живея в България – нормално, спокойно“, предаде БНР.


Ирина Симеонова останала безработна и затова очаква следващите управляващи да обръщат повече внимание на младите: „Бях проектен мениджър в българска компания. Отидох да се регистрирам в Бюрото по труда и те ми казаха, че такава позиция няма. Нещо куца“.


Събраните подписи засега са около 1400.


.


Тази подписка е в отговор на другата, внесена в Съдебната палата срещу блокадите, заявиха протестиращи.


34-та поредна вечер на антиправителствени протести в София и в страната с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. По традиция недоволните от управлението се събират в района на президентството и Министерския съвет.


Организаторите на протеста от „отровното трио“ дадоха брифинг, на който обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите. Освен това те подадоха пореден сигнал, свързан с корупционни практики с тол системата. Смятат, че обществените поръчки отиват при едни и същи фирми.

 


.
„Разходите се увеличават с над 1/3, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%, което прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далече във времето“, каза Арман Бабикян.


На въпрос какво налага „отровното трио“ да има дарителска сметка на името на адвокат Николай Хаджигенов, те отговориха, че парите им са свършили, а организирането на протестите има разходи.


На Орлов мост ситуацията е спокойна в очакване на превърналото се в традиция шествие.

 

Протести има още в редица градове в страната. Недоволства има още в Пловдив, Русе, Велико Търново и др. В Габрово днес имаше и протестно автошествие, което блокира движението в града

 

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.


.
Снимка: Латинка Светозарова

 

Близо 50 автомобила тръгнаха в 18,30 часа на протестно автошествие по улиците в Габрово. Водачите на автомобилите се събраха половин час по-рано на изхода за Велико Търново. Протестното шествие е организирано от формацията "Будно Габрово", която има представители в габровския Общински съвет.

 

Автомобилите преминават по централните градски улици със скорост от около 20 километра в час, свирят с клаксони, окачили са българския трикольор и плакати "Оставка". Автошествието е мирно, а организаторите съобщиха, че няма да блокират улици, сгради, пътища и кръстовища. Протестът ще завърши около 21,00 часа на кръговото кръстовище до железопътната гара.

 

Организаторите обявиха готовност за протест всеки вторник с автошествия, докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството.

 

Варна: Участниците в поредният протест срещу правителството във Варна започнаха да блокират възлови кръстовища в града.


.

Те спряха движението за кратко във всички посоки пред ИУ- Варна, после направиха същото и пред Младежки дом „Орбита” и общината, а сега вървят към интерхотел "Черно море.

 

Протестиращите в предните редици са разпънали транспарант: „Държавата е в ремонт благадарим за разбирането.”

 

Хората викат: „Оставка”, „Мафия”, „Сърце и душа за България” и „Оставка и затвор, Бойко е позор.”






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5424 |10.08.2020 Т. Кристи: И на протестиращите българи в чужбина Сорос и Путин ли им плащат?! . 8| 5262 |10.08.2020 Протестиращите майки пред Ректората местят палатките пред Министерски съвет . 24| 7444 |08.08.2020 Стефан Левашки: Не бъдете еничари, протестиращите са Ваши съграждани . 11| 8710 |08.08.2020 Иван Бакалов: Каква е драмата? Протестиращите искат оставка и избори, не уличен комитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads