Реклама / Ads
6| 4747 |04.05.2020 НОВИНИ

Деница Сачева: Мярката 60/40 дава възможност за прозрачност

.
Деница Сачева
Хубавото на мярката 60/40 е, че всичко е напълно прозрачно. Списъците на всички фирми са на страницата на НОИ. Нормално е някои медии да извадят от контекста определени фирми, но е манипулация да се говори, че тази мярка е в помощ на едрия бизнес.
 

Това заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева.

 

Припомняме, че FrogNews направи равносметка за това кой всъщност получава финансовата помощ по мярката 60/40, а справка с помощта на същите тези списъци показа, че от нея се възползват "наши хора". Сред финансираните дружества с крупни суми са компании на олигарси, декларирали солидни печалби и футболни клубове, в които се оказва, че заплатите, логично и спестяванията им, са доста по-високи от тези на хората заети в най-бетстващия бранш в момента у нас – туризма.

 

Сачева обаче призова - да се оставят тежките анализи за времето, след кризата и след като мярката спре да действа.

 

"За определени сектори, които ще са най-засегнати, е възможно да се мисли и за промяна на съотношението. Могат да се търсят и варианти за намаляне на критериите, но до 30 юни на този етап правилата остават такива", отсече Сачева.

 

Социалният министър говори и за променените условия за предоставянето на еднокрактна помощ за семействата, засегнати от COVID-19 кризата, според които те ще получат допълнителна помчощ от 375 лева.

 

"На практика от утре всеки, който е останал без работа заради кризата от коронавирус, може да кандидатства, за да получи тази помощ от 375 лв. С този разширен обхват смятам, че можем да обхванем много хора. Не е ясно още какво ще се случи с детските градини. Има варианти, които се обсъждат. Проучване показва, че в повечето европейски държави се предвижда по-либерализиран режим в детските градини. Ако те останат затворени у нас, трябва да мислим за мярка, която да подкрепи родителите", коментира Сачева.

 

По данните към момента около 92 хиляди души са загубили работата си от началото на кризата с коронавируса в страната и блокирането на икономиката.

 

По думите и се предприемат действия за масово тестване в тези институции у нас. Става дума за над 17 хиляди теста, които да бъдат направени.

 

"Държавата направи точно това с мярката 60/40, за да помогне на фирмите да задържат персонала си. Няма универсални решения в тази криза. Едни загубиха работа, други намериха. Някои успяха да я запазят. Такава ще е динамиката", обясни Сачева.

Социалният министър коментира още и казусът в институциите за социална грижа в страната. Последното огнище на зараза е домът в Кула, където има 17 заразени. По-голямата част от тях е персонал.

 

"Област Видин пламна, защото инфекцията очевидно беше изпусната там. В домовете за социални услуги може да стане много голяма беля. Обслужващ персонал също е заразен, включително и директорката на единия от центровете за семейно настаняване във Видин”, коментира Сачева.


"Разделяме болните от здравите. Направили сме допълнителна организация. Може да имаме проблем в Кула, защото може да имаме недостиг на персонала. Голяма част от него е заразена. Ще съдействаме с каквото можем , за да помогнем на общините”, обясни още социалният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4593 |01.05.2020 Икономист: Големи общински и държавни фирми кандидатстват за мярката 60/40 . 4| 4496 |29.04.2020 Сачева: Общо регистрираните безработни са 291 хиляди . 4| 3814 |12.04.2020 Деница Сачева: Следващата седмица родители могат да кандидатстват за помощ от 375 лв. . 5| 3609 |08.04.2020 Сачева: Безработните у нас са над 60 000

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads